ANNONS

E-böcker slår nya lånerekord

E-boksutlånen fyller på förläggarnas skattkistor. Ofta betalar biblioteken 20 kronor per utlån.
E-boksutlånen fyller på förläggarnas skattkistor. Ofta betalar biblioteken 20 kronor per utlån.
Utlåningen av e-böcker ökar snabbt, i både Botkyrka och Salem.

Men i takt med trenden ökar också bibliotekens kostnader.
ANNONS

Siffror från Salems bibliotek visar att e-böckerna är på väg att slå igenom på allvar. Förra året gjordes 611 lån av e-böcker, vilket kan jämföras med 239 under 2010. I Botkyrka var siffran 3 500, jämfört med 2 300 året innan.

– Zlatans biografi är en förklaring, men folk har också skaffat sig läsplattor och smartphones, säger Marie Holmqvist, bibliotekschef i Salem.

Och ökningen fortsätter i rask takt. Fram till den 15 februari i år hade Salems bibliotek lånat ut 205 e-böcker.

– Varje dag kommer folk för att få pinkoder till sina lånekort. Ofta är det folk som inte varit här på länge, som säger att det är e-böcker de ska låna. Det är kul om det här gör att vi kan nå nya grupper, säger Marie Holmqvist.

Men framgången för e-böcker innebär också ökade kostnader för biblioteken i Sverige. Vid utlåning av vanliga böcker betalar biblioteken inte mer än kostnaden för bokinköpet. Sedan betalar staten en ersättning till författare och översättare. I år ligger ersättningen på 1,35 kronor per utlån. När biblioteken lånar ut e-böcker är det dock vanligt att biblioteken i Sverige betalar 20 kronor till förläggarna.

– Här betalar vi 18 kronor för varje boksom lånas ut. Men det är ändå mycket pengar, säger Marie Holmqvist.

Kostnaden är samma i Botkyrka.

– Modellen i dag är orimlig. Vi hoppas att staten även här tar ett nationellt ansvar, säger Margareta Berg, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka.

På en del bibliotek i Sverige har man därför begränsat antalet gånger en e-bok kan lånas för att förhindra att kostnaderna skenar. Men det är inget Marie Holmqvist i Salem vill se.

ANNONS

– Biblioteken får inte bli en dammig institution. Då kommer folk att överge oss. Förhoppningsvis ligger det i politikernas intresse att vi har en tidsenlig verksamhet, säger hon.

Fakta

Topplista e-böcker

Populäraste i ­Salem just nu:

1. Jag är Zlatan David Lagercrantz.

2. Felicia försvann Felicia Feldt.

3. Steve Jobs Walter Isaacson.

4. När börjar det riktiga livet? Fredrik Lindström.

5. Eldvittnet Lars Kepler.