ANNONS

Elever gör julkalender om vänskap och miljö

Elever på Milstensskolan har gjort en julkalender i år i radioformat. Den heter "Snödiamanten."
Alice Stiernstedt, Selin Jang, Parmida Behzadi, Joseph Sherif och Wilhelm Thermaenius. Elis Vive, Augusta Hedlund och Meja Möller.
Kan den krympande diamanten som tillverkar snö räddas? Och hur ställer man om klimatmässigt för att få den att växa igen? Det får vi veta i Milstensskolans julkalender ”Snödiamanten".
ANNONS

I Milstensskolans egna radiojulkalender ”Snödiamanten” sprider det sig en oro i världen när det inte längre snöar. Anledningen är att diamanten som producerar snö inte gör det längre.

Diamanten växer när någon är snäll

Det blir tomten, tomtemor och nissarnas uppgift att stoppa diamanten från att smälta ännu mer. Ganska snart förstår de att diamanten växer när någon är vänlig.

– Vi har jobbat med julkalendrar i fyra år nu på skolan, säger it-pedagogen Pelle Wijkström, som hjälpt eleverna att göra kalendern tillsammans med kollegan Carin Thörnqvist.

Julkalendern, även kallad ”schystkalendern”, görs av elever som är 9-11 år. De får själva skriva manuset och spela in rösterna som hörs i kalendern. Årets kalender görs i poddformat och fokuserar på miljö och hur man är en bra kompis.

Wilhelm Thermaenius.

11-årige Wilhelm Thermaenius är en av eleverna som har gjort årets julkalender på Milstensskolan i Täby.

Elev: ”Det har varit jättekul”

En av eleverna som varit med och satt ihop årets julkalender är 11-årige Wilhelm Thermaenius som bor i Skarpäng i Täby. Det är första gången han är med och gör kalendern.

– Det har varit jättekul, säger han.

Totalt släpps fyra avsnitt innan jul

Wilhelm är berättarrösten i avsnitten. På fritiden går han i teater, men han berättar att radioteater är mycket svårare.

ANNONS

– Man måste vara mycket tydligare och hitta rätt betoning, man kan inte uttrycka sig med kroppen som i vanlig teater, säger han.

Julkalenderns första avsnitt har premiär den 6 december och sedan släpps tre till avsnitt fram till jul. De läggs ut på skolans hemsida och Facebooksida.

Fakta

Rollista

Här är de som gjort julkalendern och vad de har för roller i den.

Nyhetsuppläsaren och drygnissen – Alice Stiernstedt, 9 år.

Nisse Nils – Augusta Hedlund, 11 år.

Skojnissen – Elis Vive, 9 år.

Latnissen – Joseph Sherif, 9 år.

Tomtemor och Butternissen – Meja Möller, 9 år.

Retnissen – Parmida Behzadi, 10 år.

Tomten – Pelle Wijkström, IT-pedagog.

Ironiska nissen – Selin Jang, 11 år.

Berättaren – Wilhelm Thermaeniu, 11 år.