ANNONS

Elever får prata om kränkningar via teaterpjäs

Ulrika Nilsson spelar Eva i pjäsen Jag är Aviola, som på onsdag kommer till Duvboskolan.
Ulrika Nilsson spelar Eva i pjäsen Jag är Aviola, som på onsdag kommer till Duvboskolan.
I nästa vecka får Duvboskolan besök av Ulrika Nilsson som turnerar med föreställningen Jag är Aviola, en pjäs om mobbning, trakasserier och kränkningar.
– Jag märker att barn gärna pratar om de här sakerna, säger Ulrika Nilsson.
ANNONS

Pjäsen Jag är Aviola handlar om Eva som har skapat en flyktväg in i en digital verklighet där hon heter Aviola. I det verkliga livet känner Eva att hon inte finns, förutom när killarna i korridoren kör upp bandyklubbor mellan benen på henne.

Pjäsen, som på onsdag kommer till Duvboskolan, ska hjälpa elever att prata om mobbning, trakasserier och kränkningar.

Rollen som Eva spelas av Ulrika Nilsson. Hon har nu spelat den över 90 gånger.

Det går inte att visa upp en person, som man kan känna igen sig i, på annat sätt än i teaterform.

Ulrika Nilsson

– Det som är så bra med teater är att det då blir möjligt att prata om de här sakerna utifrån Evas perspektiv och att man inte behöver prata om sig själv. Ofta kan vi vuxna stå och prata om hur man ska göra och inte göra, att istället få se en pjäs och få tid att reflektera är viktigt och bra. Det går inte att visa upp en person, som man kan känna igen sig i, på annat sätt än i teaterform.

Lyssna mer

En vanlig fråga som Ulrika får av barnen efter föreställningen är: ”Vad ska jag göra när jag pratat med en vuxen, men de inte lyssnar?”

Det är också en av de viktigaste sakerna som vuxna behöver ta till sig menar Ulrika – att ta det eleverna säger på allvar.

– Jag märker att barn gärna pratar om de här sakerna, om vad som hänt dem själva eller en kompis, och om saker som händer på nätet, säger hon.

Det ger en fin närhet och blir litet och intimt i ett sådant rum.

ANNONS

Ulrika Nilsson

Efter föreställningen tar lärarna vid och pratar om de tankar som kommer upp.

Ulrika spelar ofta i elevernas eget klassrum, vilket också gör att pjäsen blir lättre att ta till sig för eleverna tror hon.

– Det ger en fin närhet och blir litet och intimt i ett sådant rum.

Bidra till förändring

Skådespelaren och dramatikern Henrik Ståhl, känd från bland annat julkalendern och Bolibompa, har skrivit pjäsen, vilken presenteras i samarbete med organistaionen Friends.

Han var själv utsatt för mobbning under sin skoltid och turnerade under tio år med monologen ”Henrik – en tönt” där han mötte elever som var både utsatta och mobbare.

– Tanken är att pjäsen ”Jag är Aviola” ska väcka frågor kring barnets egna upplevelser, och öppna upp för samtal om empati och normer som vi kan förändra, säger Henrik.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.