ANNONS

Ella gör storfilm i Italien

Ella Lemhagen är egentligen inte intresserad av att göra just ungdomsfilm, berättar hon. Däremot drivs hon av en längtan att bidra till ökad medmänsklighet – ett centralt tema i Pojken med guldbyxorna.
Ella Lemhagen är egentligen inte intresserad av att göra just ungdomsfilm, berättar hon. Däremot drivs hon av en längtan att bidra till ökad medmänsklighet – ett centralt tema i Pojken med guldbyxorna.
Regissören Ella Lem­hagen är tillbaka med en spännande film för unga, Pojken med guldbyxorna.

Men regissören är inte alls specifikt intresserad av barn- och ungdomsfilmer. Nästa uppdrag blir en roadmovie i Italien – med Hollywoodstjärnan ­Sarah Jessica Parker.
ANNONS

Regissören Ella Lemhagen har en rad framgångar bakom sig som ”Tsatsiki, morsan och polisen”, ”Drömprinsen – filmen om Em”, ”Patrik 1,5” och ”Kronjuvelerna”.

Och snart kommer hon nu också kunna nå internationell framgång. Ella Lemhagen ska, enligt Aftonbladet, snart börja regissera en amerikansk komedi som utspelar sig i Italien. Medverkar gör bland andra skådespelare som Sarah Jessica Parker, känd från tv-serien ”Sex and the city”.

– Sarah Jessica Parker spelar en amerikansk kvinna som kommer till Italien med sin 17-åriga dotter. Där händer saker som gör att hon ger sig ut på en resa, säger hon till Aftonbladet.

Hemma i Sverige är Ella Lemhagen aktuell med nyinspelningen av ”Pojken med guldbyxorna” som hade biopremiär i fredags. Filmen, baserad på Max Lundgrens roman från 1967, gick som tv-­serie på 70-talet. Ella Lemhagen menar att historien fortfarande håller tack vare sitt klassiska sagotema: en pojke vinner nyckeln till all världens rikedomar.

I filmen kommer pojken Mats över ett par byxor, som innehåller ett oändligt antal hundra-, femhundra- och tusenlappar. Den största skillnaden från 70-talsserien, där tior prasslade i byxfickan, är tempot.

– Originalserien är så oerhört långsam. Det skulle vara omöjligt med dagens publik. Herregud, jag som tyckte den var så enormt spännande, säger Ella till Lokaltidningen Mitt i.

I båda versionerna fylls pojken först av berusningen över att kunna köpa, köpa, köpa. När ruset lagt sig läggs fokus på solidaritetstanken. I gamla serien handlar det om tredje världen. Men i dag ser världen annorlunda ut.

– Då hade man aldrig kunnat drömma om att det skulle sitta folk och tigga utanför affären när man går och köper en liter mjölk. Det var helt omöjligt på 70-talet.

I en scen i nya filmen går skådespelarna genom Nordstan i Göteborg. Vid inspelningen satt många tiggare där. Filmteamet hade med sig statister som skulle agera tiggare, men en del riktiga tiggare ville inte flytta på sig.

ANNONS

– Då gav vi någon några hundra för att han skulle sitta kvar. Plötsligt kom en massa andra springande, som också ville ha pengar. Då hamnade man nästan i situationen ”vem ska man ge?”. Det blev som Pojken med guldbyxorna på riktigt. Regiassistenten hade en jacka full med pengar och gav hundralappar till fler och fler, som också ville vara med i filmen. Till sist fick de säga ”stopp vi kan inte”.

Du har ofta regisserat filmer för barn och ungdomar. Varför?

– Det kommer inte alls av att jag är intresserad av barn- eller ungdomsfilmer. Det är jag över huvud taget inte. Däremot har jag inget emot att jobba med barn och ungdomar. Jag är intresserad av att göra bra film och har fått en del förfrågningar.

Vad driver dig?

– Det är väl så att man vill ha en bättre värld, medmänsklighet och kärlek. Och det handlar den här filmen om i högsta grad. I ”Kron­juvelerna” vinner det goda i längden och i ”Patrick 1,5” slår kärleken allt. Vi lever i ett samhälle som på sätt och vis är ganska cyniskt. Efter senaste valet är man ju mörkrädd och vågar inte ens gå ut.

Fakta

Är i Italien och förbereder film

Namn: Ella Lemhagen.

Ålder: 49 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Sambon Jan Udden­feldt, 57. Barnen Ninia, 19, Rumle, 14, Kilian, 10.

Yrke: Regissör.

Aktuell: ”Pojken med guldbyxorna” går just nu på bio.

Framöver: Är just nu i Italien och förbereder inför inspelningen av filmen ”All roads lead to Rome” – med Sarah Jessica Parker i huvudrollen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.