Elton skapade kaos på Grönan – många besvikna

Kastellholmen när Gröna Lund stängde grindarna.
Till Kastellholmen stänger inga grindar. Många satte plan B i verket när Grönan fylldes.
Publiktrycket på Elton Johns konsert igår var enormt och tvingade Gröna Lund att stänga grindarna redan tre timmar innan konserten började.
– Jag har full förståelse för att man blir besviken om man inte kommer in, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius.

46 år efter sin första konsert på Gröna Lund var Elton John igår kväll tillbaka på samma scen.

– Det var en magisk konsert. Sedan är det alltid tråkigt att behöva stänga entréerna men vi har en maxgräns och det har med säkerheten att göra, säger Annika Troselius på Gröna Lund.

Redan vid 17.10 stängde Gröna Lund grindarna. Då var 17 000 personer på plats och dagen efter konserten är det just publikkapaciteten många diskuterar.

Publikkaos på Gröna Lund.

högt publiktryck på Gröna Lund. Foto: Anders Björklund

– Vi har varit en konsertarena sedan 1928 och tivoli samtidigt och jag gillar att det är en blandad publik. Kommer man tidigt till tivolit kan man prova en femkamp eller åka karusell innan konserten, säger Annika Troselius.

Blandningen av tivoli och konsertarena har också en annan fördel.

– Det gör att vi kan hålla ned priserna. Våra konserter kostar bara en bråkdel av vad de skulle kosta annars.

Hur stora konserter klarar ni?

– Det är en diskussion som vi alltid har tillsammans med de bokningsbolag som vi anlitar. Det finns givetvis många som vi inte skulle kunna ha som Coldplay, Bruce Springsteen och Rolling Stones. Det är inte rimligt.

Elton John var den tredje artisten i år som fyllt Gröna Lund helt. Även vid konserterna med Zara Larsson och Veronica Maggio stängdes grindarna. Om det blir fler gånger i år återstår att se.

– Det är väderberoende också. Men vi har många bra konserter kvar och jag tror att många vill se Patti Smith, säger Annika Troselius.