ANNONS

Hon ger Elvis låtar nytt liv

Camilla Fritzén sjunger Elvis på svenska med bandet Fröken Elvis.
Camilla Fritzén sjunger Elvis på svenska med bandet Fröken Elvis.
Elvis är Camilla Fritzéns kopp te.
Elvis är Camilla Fritzéns kopp te.
Fyra av medlemmarna i Fröken Elvis bor i söderort.
Fyra av medlemmarna i Fröken Elvis bor i söderort.
Elvis lever – i Gubbängen. Camilla Fritzén från Fröken Elvis översätter rockkungens låtar till svenska. 25 januari uppträder bandet på Kretsteatern i Farsta.
ANNONS

Det finns olika sätt att nischa sig som artist. Kompisarna i bandet Fröken Elvis tog draghjälp av den störste: the King himself. Ett smart val, har det visat sig. Deras konsertföreställning Elvis på svenska flyttades på grund av publiktrycket från Klara soppteater till Stadsteaterns stora scen – där den också blev utsåld.

– Vi har verkligen haft flax. Men det innebär också att vi har fått helt andra förväntningar på oss, säger sångerskan Camilla Fritzén när vi träffar henne hemma i Gubbängen.

Det är här vid pianot hon sakta och omsorgsfullt mejslar fram de svenska översättningarna av rockkungens odödliga klassiker. Det finns ett gäng att välja bland.

– Han spelade in över 700 låtar. Jag har alltid gillat Always on my mind men annars hade jag inte så bra koll. När jag gick hem och lyssnade upptäckte jag en låtskatt.

När hon dessutom insåg att ganska få Elvislåtar fanns översatta till svenska var valet – och bandnamnet – givet.

– Där hade vi en härlig lucka att fylla. Jag har själv alltid tyckt om att sjunga på svenska. Det blir en större närhet.

Debutplattan från 2015 består av åtta låtar. Dubbelt så många ingår i föreställningen, som genom Kretsteatern kommer till Farsta den 25 januari. Finstämda ballader som I betongen (In the ghetto) och Jag glömmer aldrig dig (Always on my mind) varvas med svängigare nummer som Psykopat (Devil in disguise).

– Vi lärde känna varann på musikhögskolan men vi har alla olika musikalisk bakgrund så det är aldrig helt självklart åt vilket håll vi ska dra en låt.

Hur väljer ni  låtar?

ANNONS

– Jag brukar läsa igenom texterna och kolla om jag förstår dem. Eftersom jag ska sjunga dem måste jag kunna relatera till dem. Sen är det viktigaste att hitta den där bärande textraden. Har man väl gjort det brukar resten av texten komma av sig själv. Med Devil in disguise tog det jättelång tid, vi stod i studion och försökte och försökte – och sen plötslig var det nån som kläckte: ”Du är en jävla psykopat!”

En annan utmaning har varit att få med sig skivbolagen som sitter på rättigheterna till Elvis låtar.

– Man kan inte bara översätta hursomhelst. Vår version av Suspicious minde som är vår nya singel fick vi först nej till. Vi fick skriva om den och det tog tre år innan den blev godkänd.

Fansen då – kan man ta en legendar och göra om hans låtar hursomhelst? Vad säger rockpuritanerna?

– Vi var skitnervösa för Elvis-fansen. Det finns alltid någon som tycker”Rör inte Elvis!”. Men inte lika många som vi trott.

– Sen gör vi heller inte anspråk på rock’n’roll. Det är ingen Elvisimitation vi gör. Vi är ett akustiskt band med instrument som kontrabas, gitarr, trombon. De är svängigt men inte på ett rock’n’rolligt sätt, förklarar Camilla Fritzén.

Vilka är fansen?

– Det är dels de som själva har en relation till Elvis, men även deras barn och barnbarn. Fast det är inte så många skrikande tonårstjejer på konserterna.

Här kan du lyssna när Camilla Fritzén sjunger några rader från singeln Så misstänksam (Suspicious minds)

Fakta

Spelar i Farsta

Namn: Camilla Fritzén

Ålder: 34 år

Bor: Gubbängen

Familj: Gift

Yrke: Sångerska, sångpedagog och körledare

Aktuell: Med bandet Fröken Elvis på Kretsteatern (Fanfaren) i Farsta den 25 januari och föreställningen Elvis på svenska.

Favoritlåt med Elvis: Always on my mind