Emilia, 12, sparade till drömresan i sju år

Efter sju års sparande är Emilias dröm äntligen sann.
Efter sju års sparande är Emilias dröm äntligen sann.
Emilia har bland annat pantat burkar för att få ihop till resan.
Emilia har bland annat pantat burkar för att få ihop till resan.
Emilia har bland annat pantat burkar för att få ihop till resan.
Emilia har bland annat pantat burkar för att få ihop till resan.
När tolvåriga Emilia Remes från Tyresö som femåring fick höra om Thailand, bestämde hon sig för att spara ihop pengar så att hon en dag skulle kunna resa dit. Den 14 mars blir det äntligen av.
Men drömmen höll på att gå i kras.

När Emilia Remes var fem år var hon med i film där en av hennes repliker var ”Vad är Thailand för något?”. När hon kom hem till mamma Jenny efter inspelningen ställde hon samma fråga igen.

– Jag förklarade att Thailand är ett annat land som ligger långt bort och det kostar jättemycket pengar att åka dit, det är inget ställe man bara åker till. Men då sa hon: ”Dit vill jag åka”. Ja, absolut, svarade jag, men då måste vi spara pengar. ”Då ska jag spara alla tior jag får”. Jaha okej, sa jag. Då kom hon på att hon skulle lägga alla tior hon fick i en coca cola-flaska, berättar Jenny Remes.

På flaskan skrev de ”Emilias Thailandsbiljett” och bockade av för varje tiokrona som lades i. Efter några år hade Emilia lyckats spara ihop hela 7 000 kronor.

Flaskan stals

Men då skedde det som inte fick ske.

– Vi hade inbrott 2014, berättar Jenny.

Tjuvarna tog Emilias flaska och flera års sparande var plötsligt förgäves.

– Det var fruktansvärt, vi fick inga pengar på försäkringen och jag var förtvivlad.

Gav inte upp

Många hade kanske gett upp vid det laget, men inte Emilia.

– Hon sa: ”Jag börjar spara på nytt”. Jag har tre barn och blev ensamstående mitt i det här, så man tänkte: Jo tjena, lycka till. För jag visste att jag aldrig skulle kunna ersätta pengarna till henne bara så där. Men hon valde att börja samla på nytt.

Emilia gjorde allt hon kunde för spara ihop pengarna igen. Hon började panta burkar och pengarna hon fick växlade hon till tior. När hon fyllde år önskade hon sig tior, på julafton önskade hon sig tior. Hon gick ut med grannens hund, hjälpte till att städa hos sin morbror och hennes mormor gav henne alla sina tior.

– Sedan började vi prata hemma om att vi skulle ta och räkna hur mycket vi hade, nu när Emilia samlat i ett par år igen. Så vi tog en kväll och räknade, det var ungefär 6 000 kronor.

I samma skede la Jenny ut ett inlägg på Facebook.

– Jag skrev: Vill ni hjälpa mig att hjälpa min dotter komma iväg till Thailand? Tänk om alla mina vänner kunde swischa en tia, vad mycket det skulle hjälpa oss på vägen, då skulle vi äntligen komma iväg.

Jenny fick en otrolig respons.

– Alla mina vänner, min familj – alla swischade, alla skänkte pant, alla hjälpte till. Det var helt galet och på bara några veckor hade vi 20 000 på kontot. Och det var vårt mål, vi hade sagt att när vi har 20 000, då bokar vi och åker.

Drömmen har blivit verklighet

Nu har har Emilias dröm besannats. Biljetterna är bokade. Emilia och Jenny reser till Bangkok den 14 mars.

– Jag har gråtit tårar och varit så glad, så lycklig. Att se sitt barn få möjlighet att uppnå det hon längtat efter är fantastiskt.

Förstår ni inte att jag har sparat i många år? Jag måste åka till Thailand.

Emilias ord till rektorn när skolan inte ville bevilja henne ledighet

Skolan beviljade inte Emilia ledighet för resan först, men ändrade sig ganska snart.

– Hon gick direkt upp till rektorn och sa: ”Förstår ni inte att jag har sparat i många år? Jag måste åka till Thailand”. Då förstod dem. Så nu har hon en nedräkning på telefonen. Jag vill uppmana andra föräldrar att ge sina barn mål, för med många bäckar små kommer man nånstans. Visst har det tagit många år på grund av inbrottet, men nu uppnår hon en stor dröm.

Ska besöka ett barnhem

Emilia vill nu besöka ett barnhem i Thailand och skänka en del av pengarna hon sparat ihop. Jenny är väldigt stolt över sin dotter.

– Hon är fantastisk, vi har börjat leta efter ett barnhem och eventuellt hittat ett i Bangkok som vi ska besöka och försöka hjälpa på något sätt, så att vi ger lite tillbaka.

När Emilia började samla som femåring, trodde du då att hon skulle nå sitt mål?

– Nej, nej, aldrig. Jag hade själv aldrig varit i Thailand så jag tänkte att det kommer aldrig att gå. Men jag tyckte att det var rolig grej för henne att göra. Det blir så tydligt för ett barn om man samlar i en flaska, det fylls på liksom. Det har varit fantastiskt för mig att se henne utvecklas och lära sig att med långt sparande får man till slut en liten förmögenhet och kan då göra det man vill. Och nu får jag följa med och uppleva hennes dröm.

Hur länge kommer ni stanna i Thailand?

– Tre och en halv vecka, vi ska bara resa runt och upptäcka Thailand. Ingenting mer är bokat än de fyra första dygnen i Bangkok.

Lillebror vill också börja spara

Jennys son, som är fem år gammal, kommer nu ta efter storasysters sparande.

– Han har förstått att Emilia sparat ihop till det här, så nu vill han samla ihop pengar och åka till Legoland. Så det har smittat av sig.

Följ Emilias resa:

På Instagram-kontot @tillthailandmedtior kan man följa Emilias resa.