ANNONS

En bit av New York

Han har spenderat flera New York-besök till att komma närmare New York-borna med sin kamera. Men han vill inte kallas för fotograf, snarare ”iakttagare”.

Nu visas taxichauffören Lars Wickbergs bilder i Skogås.
ANNONS

Under tre år har Lars Wickberg rest till New York med en digital kompaktkamera i en hand och ett grönt äpple i den andra.

På en bild syns en gatuestradör, vitmålad i ansiktet, med en vit kostym med vit tillhörande hatt, hållandes i det gröna äpplet.

Resultatet av fotoserien blev ”Have a bite!”, en serie fotografier på människor med och utan äpple som stannar upp och fångas framför Lars Wickbergs kamera.

– Jag åkte dit igen för att komplettera med fler bilder efter en idé jag hade. De jag mötte skulle hålla i äpplet framför kameran, säger Lars Wickberg.

Och det är alltid människorna som är i fokus.

– Jag är oerhört fascinerad av människor och olika möten. New York ligger mig väldigt varmt om hjärtat, jag kan nog inte förklara riktigt varför men jag får kontakt med folk där blixtsnabbt.

En förklaring till varför de ställer upp på bild kan vara hans yrke, tror Lars Wickberg.

– Jag kör taxi på kvällarna i Stockholm och det är väldigt många intressanta möten jämt. Många öppnar sig för mig väldigt snabbt.

Den utställning som nu visas på Galleri Lyktan i Skogås är ungefär densamma som visades sommaren 2011 på So Galleri i Kungsträdgården; bilder på människor i det täta gatumyllret längs de vältrafikerade gatorna på Manhattan.

ANNONS

– Det var två amerikanska affärsmän som var inne och tittade på bilderna i Kungsträdgården, de tyckte att jag hade lyckats fånga New Yorks själ. Det var verkligen glädjande att höra, säger han.

Lars Wickberg vill dock inte placera sig i något fack, och påpekar att han inte är någon fotograf.

– Jag vill inte betraktas som sofistikerad, det jag gör är mer journalistik än konst. Jag vill fånga det levande livet mitt i språnget.

Han funderar en kort stund.

– Egentligen är jag väl mer av en iakttagare. Kreatör kanske är ett bra ord.