ANNONS

En doft av Balkanmat

Milenka och Darko vid grillen. Grillen är placerad ute i matsalen så att gästerna ska kunna se tillagningen och råvarorna.
Milenka och Darko vid grillen. Grillen är placerad ute i matsalen så att gästerna ska kunna se tillagningen och råvarorna.
En Balkan-mixtallrik
En Balkan-mixtallrik
Darko, Milenka, Anica och Zoran framför Zorans väggmålning.
Darko, Milenka, Anica och Zoran framför Zorans väggmålning.
Öl från Balkan.
Öl från Balkan.
1979 introducerade Zoran Miljkovic mat-rätten pljeskavica för en svensk publik. Första kunden var en hungrig taxichaufför.

I sin nyöppnade restaurang Balkan Steak House vill familjen Miljkovic bjuda på hela det balkanesiska köket.
ANNONS

På 1970-talet hade Zoran Miljkovic grill på Hornsgatan. En av stamkunderna var taxichaufför. Han var trött på hamburgare.

– En kväll frågade chauffören om jag inte kunde laga något annat.

Zoran tittade sig om i grillen och fick en idé. Där fanns råvaror som kunde användas till en traditionell rätt från Balkan.

– Så jag gjorde en pljeskavica åt honom. Han gillade den och nästa gång hade han med sig kompisar som också ville smaka.

Sedan dess har pljeskavican, en slags pannbiff, spridit sig över Sverige och serveras nu som dagens rätt på många restauranger.

Men Balkan har mycket mer att bjuda på. En som velat visa det är SVT:s programledare Jovan Radomir. I aktuella boken ”Mitt Balkan” presenterar han maträtter, mattraditioner och människor från sitt andra hemland Serbien.

Boken med författarens signatur står på en hedersplats i matsalen på Balkan Steak House i Brandbergens centrum.

– Jovan är jätteglad att vi har följt upp boken och öppnat Sveriges första restaurang med Balkanmat. Tyvärr var han tvungen att jobba på invigningen, berättar Milenka Miljkovic.

Hon står vid kolgrillen och tillagar en Balkan mix tallrik. Grillen är placerad ute i matsalen. Och det finns en tanke bakom det.

ANNONS

– Vi skulle aldrig servera mat som vi inte vill äta själva. Därför vill vi att våra gäster ska kunna se råvarorna och hur vi tillagar maten. Och vi uppskattar om gästerna ärligt säger vad de tycker om maten, säger Zoran.

Milenka grillar fem olika kötträtter och en rökt korv med stor omsorg. Det är viktigt att köttet är mjukt. När det är färdiglagat är det mustigt och mycket smakrikt.

Hon tror att en av bitarna på grillen, dimljena – ett slags rökt kött, kan bli ett spännande matmöte för den svenska restaurangpubliken.

Balkan Steakouse erbjuder också drycker från regionen. Men restaurangen handlar om mer än mat.

– När man kommer in genom dörren ska man uppleva gemenskap och genuin balkanatmosfär. Vår son var lite skeptisk till att vi bara skulle spela balkanmusik, men det kommer vi att göra, säger Milenka Miljkovic.

Tanken om gemenskap avspeglar sig också på inredningen.

– Vi har nästan bara stora bord och gott om utrymmer för våra gäster. Den som kommer ensam för att äta ska bjudas in i gemenskapen och vi välkomnar särskilt barnfamiljer och när flera generationer äter tillsammans, säger Zoran.

Nuförtiden är det mest Milenka som sköter matlagningen. Zoran lägger mer tid på sin andra passion: Att måla.

En hel vägg i restaurangen täcks av en landskapsmålning. Här finns böljande slätter, höga berg, betande kor och några vita hus med röda tak. Det tog två dagar för Zoran att göra väggmålningen.

– Det är traditionella balkanhus, ungefär som Sveriges röda stugor. Och landskapet föreställer ett landskap i gränstrakterna mellan Serbien, Montenegro och Bosnien.

Familjen Miljkovic har sina rötter i Jagodina, 130 kilometer söder om Belgrad.

– Det är en jättefin stad, men den mat vi serverar på Balkan Steak House är inte lokal för vår hemtrakt utan uppskattas över hela Balkan.

Fakta

Gemenskap

Namn: Balkan Steak House.

Ort: Ligger i Brandbergens centrum.

Regi: Milenka, Zoran, Darko och Anica Miljkovic.

Inriktning: Mat och dryck från Balkan. Värme och gemenskap. Barnvänligt.

Aktuellt: Förmodligen Sveriges första restaurang med enbart Balkanmat: ”Det är vi. Det kan jag garantera”, säger Zoran Miljkovic.