ANNONS

En konstsimmerska i Karlbergskanalen

Fotograf Sara Strandlund; konstsimmning; Karlbergskanalen; Dragonflies; Oktober; Utställning; Galleri Korn
Den svenska juniormästarinna Parmida Hamdollazadehkive fotad i Karlbergskanalen i somras.
Vad händer när man släpper ut några av Sveriges bästa konstsimmare i sjöar, hav och i Karlbergskanalen? Svaret är att det blir fantastiska bilder.
Missa inte Sara Strandlunds fotoutställning Dragonflies på Galleri Korn till helgen.
ANNONS

Hon fick pris för årets featurebild för några år sedan för sin skildring av gamla masterssimmare i USA. Idag livnär sig Sara Strandlund till stor del som fotograf. Men som gammal konstsimmare återkommer hon alltid till idrotten i sitt hjärta.

Tanken har funnits där länge. Vad händer om man släpper ut några av Sveriges bästa konstsimmare i sjöar, hav och kanaler?

Svaret är att det blir fantastiska bilder.

Sara Strandlund. Foto: Privat

Sedan förra sommaren har Sara Strandlund fotograferat konstsimmare från hela Sverige i olika utomhusmiljöer. Däribland Järfälla simsällskaps svenska juniormästarinnor Sandra Allerud och Parmida Hamdollazadehkive, samt masterssimmaren – och Saras syster – Maria Strandlund.

Tjejerna har fotograferats bland näckrosor i en sjö vid Hellasgården och under höstlöven i Karlbergskanalen.

Nu visas de vackra bilderna på Galleri Korn på Södermalm. Utställningen Dragonflies öppnar med en vernissage på lördag klockan 12-17 och pågår till den 27 april.

– Det är jättekul att få visa bilderna för en större publik, säger Sara Strandlund.

ANNONS

Fotograf Sara Strandlund; konstsimmning; Karlbergskanalen; Dragonflies; Oktober; Utställning; Galleri Korn

Parmida Hamdollazadehkive i Karlbergskanalen. Foto: Sara Strandlund

Hon är långt ifrån färdig med konstsimmarna. Fotografierna är en del av det pågående projektet Dragonflies som startade med utställningen Metamorphosis på Galleri Granen i Sundsvall ifjol.

Metamorfos betyder förvandling eller förändring. För Sara Strandlund handlar det om en personlig förändring och ett helt nytt sätt att arbeta.

– Tidigare har jag fotograferat det som redan finns. Jag har dokumenterat. I det här projektet har jag för första gången på allvar arrangerat och regisserat, skapat bilder som jag har i mitt inre, säger hon.

Framöver vill hon fota ett helt lag konstsimmare – och gärna i andra miljöer i innerstan.

– Under förutsättning att jag inte äventyrar någons säkerhet. Jag är även ute efter lite mer snö på bilderna. Vi hade lite otur med den saken när vi fotade i Karlbergskanalen i januari, säger Sara Strandlund.

Maria Strandlund fotad i Karlbergskanalen. Foto: Sara Strandlund

En av bilderna på systern Maria är tagen i kanalen i senhöstas.

– Det var sex grader i vattnet. Hon var väldigt tapper måste jag säga, säger Sara Strandlund som hoppas på mycket folk på Galleri Korn till veckan.

Ibland tror jag att folk är rädda för att gå in i ett galleri. Men det är ungefär som med kläder. Det är helt ok att bara gå in och kolla för att få lite inspiration, säger Sara Strandlund.

Fakta

Har återupptagit konstsimkarriären

  • Namn: Sara Strandlund.
  • Bor: Årsta.
  • Ålder: 31.
  • Familj: Sambon Dennis Larsson.
  • Sysselsättning: Frilansande fotograf.
  • Kuriosa: Har ett förflutet som konstsimmare på elitnivå i Neptun och återupptog nyligen karriären – nu som masterssimmare.
  • Aktuell: Med fotoutställningen Dragonflies på Galleri Korn den 22-27 april.