ANNONS

En riktigt svår tv-profil

En hel del av boken kom till på Park konditori i Äppelviken, där Patrick Ekwall satt och skrev vid bordet närmast disken.
En hel del av boken kom till på Park konditori i Äppelviken, där Patrick Ekwall satt och skrev vid bordet närmast disken.
Nyligen gav Patrick Ekwall ut boken ”Svår svårare Ekwall”. En bok som han lät trycka själv.

I den berättar TV4-profilen personligt om sin uppväxt under knapra förhållanden och hur han förverkligade sin dröm.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i träffar Patrick Ekwall håller han precis på att flytta till villa, för första gången. Kompisen Mats ”Bygglovs-Matte” Carlsson är just i huset nära Solviksbadet i Smedslätten för att fixa köket. Han ska också bygga om den isolerade vinden, där dottern Wilma ska ha sitt rum.

– Jag kan inget, men ska vara med och riva nu. Visst fan kan jag göra en hylla, men det blir fult. Min sambo är mer händig, hennes pappa var florist, säger Patrick

Sambon är 30-åriga Hannah Kindstrand som arbetar som frisör.­ Henne träffade Patrick för ”typ tre år sedan på Hell´s kitchen, kanske vid halvfemtiden på morgonen”.

Är det hon som klipper dig?

– Där har jag inget val. Jag är hemmaklippt och hon frågar inte hur jag vill ha det. Det är bara ”sätt dig här”. Jag fick höra i dag att jag börjar bli långhårig.

Nyligen gav Patrick Ekwall ut boken ”Svår svårare Ekwall”. Den är döpt efter ett av hans vanligaste uttryck ”svår” – som kan betyda lite vad som helst, både positivt och negativt. Bokens innehåll är hämtat från hans blogg och det var en läsare som ville att Patrick skulle sammanställa texterna.

Patrick gav sedan ut boken själv, för ”vem fan är intresserad av en liten fotbollsbok”? Men det visade­ sig vara en hel del. Mitt i julrusch­en fick han åka ut och leverera boken till bland annat affärer i Liljeholmen, Sollentuna och Barkarby.

– Jag var tvungen. Vem skulle annars köra ut dem? Jag kunde ju inte ringa en kompis och en budfirma kostar hur mycket som helst, säger Patrick som även promenerade med böckerna till Park konditori, Äppelvikens bokhandel, Ica Alvik och Alviks postkontor.

Under signeringsturnén i sina gamla hemtrakter i Skåne sålde han böcker ”som fan”. Hur mycket boken har kostat honom vill han inte gå in på. Han beskriver boken som ett smörgåsbord av berättelser om jobbet, livet, papparollen och tre stora fotbollsmästerskap.

ANNONS

Något särskilt minne från alla idrottsstjärnor du har träffat?

– Jag är inte så starstruck. Jag kommer inte ihåg sådant. Jag gillar att intervjua folk som är äldre, som har något att berätta, som Bobby Charlton, en av Manchester Uniteds spelare som var med om flygolyckan när halva laget dog.

Hur privat är du i boken?

– Ganska. Mycket om min uppväxt är nytt. Jag växte upp i Malmö under knapra förhållanden med min mamma och två yngre systrar. Jag flyttade hemifrån vid 15, eftersom mamma skulle flytta och jag inte ville flytta med. Jag var inneboende hos en bingoföreståndarinna och kan inte säga att jag vantrivdes med det, men skolarbetet blev lite lidande.

Redan då hade Patrick en vilja och iver att bli något utanför den miljön. I brist på annat valde han golvläggarlinjen på gymnasiet, eftersom det snackades om att det gav bra med pengar. Så blev det inte. I stället förverkligade han sin dröm och stegade upp på Kvällspostens sportredaktion. Innan han fick skriva på riktigt satt den 16-årige Patrik och tränade genom att kopiera andras texter.

Han vill gärna förmedla att det går att förverkliga en dröm, även om förutsättningarna är små.

– Det finns inga genvägar, men det går. Det viktigaste är att prestera, jobba hårt.

Fakta

Fick uppmärksammad bältros

Namn: Patrick Ekwall.

Ålder: 46 år.

Familj: Dottern Wilma, 12, ­sambon Hannah Kindstrand, 30.

Bor: Nyinflyttad i villa nära Sol­- viksbadet, Smedslätten i Bromma.

Yrke: Journalist. Bloggar på TV4:s fotbollskanalen.se.

Aktuell: Med boken ”Svår svårare Ekwall”.

Mest lästa: Aftonbladets­ artikel ”Jag har fått helveteselden” om Patricks virussjukdom bältros var 2011 års mest lästa sportartikel. Den vann över artiklar om Zlatans självbiografi och sex i hejarklacken.

Om att väcka känslor: ”Det är den ständiga frågan. Den har jag fått 10 000 gånger. Det får en psykolog svara på, men jag är hellre det än en tyst liten mus som ingen bryr sig om.”