En sista jakt på Idolerna

Anders Bagge, Laila Bagge och Alexander Bard samlas en sista säsong för att hissa och dissa framträdanden.
Anders Bagge, Laila Bagge och Alexander Bard samlas en sista säsong för att hissa och dissa framträdanden.
I höst gör Laila Bagge, Alexander Bard och Anders Bagge sin sista omgång som jury i Idol. Nu väntar nya tv-program, projekt i USA och jorden-runt-resor.

För Mitt i berättar jurymedlemmarna om varför de slutar, hur de hanterar konflikter och om sitt kärleksliv.

Den uppsluppna trion Bagge-Bard-Bagge gör sin sista säsong som jury i TV4:s flaggskepp ”Idol”. Beslutet att sluta har de tagit gemensamt.

– Vi slutar inte för att vi tycker att det är tråkigt att göra ”Idol”. Vi slutar ju för att utmana oss själva, gå vidare och göra nya saker. Vi satte oss ner och snackade igenom det här och kom på den här lösningen: Vi sparkar oss själva, säger Alexander Bard.

Under juryns ”Farewell tour” har Laila, Alexander och Anders gjort tolv stopp och letat talanger under varenda sten. För att hinna med gjorde jurymedlemmarna även egna turnéer med varsin sidekick.

– Vi kallar Lailas soloturné för kuf-turnén, säger Alexander Bard.

Laila Bagge håller med om att hon träffade många udda personer på sin jakt efter nya idoler.

– Många var väldigt duktiga, men det var också väldigt många kufar som sökte. De tänkte kanske ”Alexander och Anders är inte där, jihoo! Nu vågar jag söka utan att bli sågad”. Men där gick de bet. De fick vända direkt.

Det är en uppsluppen stämning bland jurymedlemmarna och alla slänger käft. De förklarar att när de jobbar intensivt kan det gå vilt till och uppstå diskussioner – men ingen av dem är långsint. Privat är de vänner.

Har ni några roller i Idol?

– Jag tycker att jag ska bli tuffare. Jag var mesig förra året faktiskt, säger Alexander Bard, under de andras protester.

De senaste åren har det skrivits mycket om Laila Bagges privatliv i skvallertidningarna. För en tid sedan lämnade hon in en stämningsansökan mot ett tidningsföretag, sedan hon tröttnat på skandalskriverier om henne.

– Jag och min advokat väntar fortfarande på svar. Jag stämmer dem för flera artiklar. Jag vill verkligen poängtera att jag brukar ha högt i tak när det gäller media och jag förstår att man kan överdriva och så vidare. Men efter att de gång på gång ljugit har jag fått nog och dragit det vidare med min advokat.

Vilka artiklar är det?

– Jag vill inte gå in på det. Men det är definitivt fler än en. Det ska bli spännande att se vad lagen säger om det här.

Alexander poängterar att han stöttar Laila. Som nära vän och kollega berättar han att blir illa berörd av artiklarna.

Hur går det med kärlekslivet, Laila?

– Det går jättebra. Hans namn är inte direkt hemligt. Det står överallt, säger Laila och syftar på den omskrivna romansen med 24-årige Korosh.

Alexander Bard skojar om att hans kärleksliv är så omfattande att media inte hinner med att bevaka det. Anders Bagge är singel och det är i stället hunden Ester, en engelsk bulldog på 30 kilo, som får hans uppmärksamhet.

– Jag har min kärlek och hon heter Ester. Hon fyller år i dag och ska få pappas köttårta.

Alexander Bard och Dominika Peczynski letar Idoler i Kiruna.foto: TV4

Fakta

Här är paren som åkte på turné

Alexander Bard/Dominika Peczynski: ”Norrlänningar är ganska tystlåtna. Vi hamnade i Sveriges svar på Twin Peaks: Arvidsjaur. Det var spooky där. Det finns bara några få människor och alla är karaktärer och har en hemlig grej för sig.”

Anders Bagge/Molly Sandén: ”Molly är extremt musikalisk och lika snäll som jag. Så vi satt där, var snälla ihop. I Åmål hade varenda en som kom in någon slags talang.”

Laila Bagge/Ralf Gyllenhammar. ”Det var en liten kuf-turné.”

Fakta

Inga selfies i livet efter Idol

Laila Bagge: ”Jag fortsätter göra radio och tv-programmet ”Kan vi hjälpa till?” i TV3 nästa år.”

Anders Bagge: ”Jag kommer pendla. Jag ska bygga upp Dreamhill Music Academy i Los Angeles. Men jag bor kvar i huset på Ekerö.”

Alexander Bard: ”Jag ska skriva min femte bok, resa världen runt och forska nästa år. Jag är cyberfilosof och skriver filosofi om hur det digitala påverkar oss. Jag ser fram emot att bli bortglömd och aldrig mer behöva ta en selfie med någon i kön på Ica Supermarket. Jag får ingen kick av att skriva autografer på Strandvägen. Jag är trött på den offentliga kändisrollen.”