ANNONS

En stjärnkrog i sjöstan

Sobrasada.
Sobrasada.
Caesarsallad.
Caesarsallad.
Madeleines och jordgubbar.
Madeleines och jordgubbar.
Restaurang i inte så fancy kvarter.
Restaurang i inte så fancy kvarter.
Noga utvalda råvaror, påhittig meny men inga konstigheter. På Food Village kan man tryggt beställa vad som helst och bli nöjd.
ANNONS

Om några år kommer Food Village i Hammarby sjöstad att ligga mitt i smeten av miljömedvetna hyfsat välbärgade bostadsrättsinnehavare som äter ekologiskt och närproducerat.

Men nu ligger saluhallen och restaurangen granne med en rivningstomt och en bilverkstad. Vi får hoppas att de håller ut i väntan på att gäster och kunder hittar hit.

För etablissemanget är värt en omväg. Om inte annat så för att köksmästaren Gustav Otterberg har ett förflutet på stjärnkrogarna Leijontornet och Ekstedt.

I saluhallen kan man köpa allt från glansiga vegomagasin till gårdsmjölk. Och glass! Gourmé och Gourmand visste inte att det fanns så många sorters ekoglass.

Restaurangdelen är sobert rustik med vackra stolar i trä och en bar i mitten. Köket är öppet och granne med saluhallens chark.

Gourmé och Gourmand kan i det närmaste själva beta av hela a la carten, den är inte längre än så. De börjar med var sin mellanrätt.

– Ah, de har sobarasada! säger Gourmé lyckligt.

Det är spansk korv, utan skinn, hög på paprika och så mjäll att den knappt behöver skäras. Den serveras med honung, riven getost och citron (110 kronor).

Korven är fantastiskt rik i smaken, och den feta skyn sugs med fördel upp med en brödbit.

ANNONS

Gourmand har valt rökt gös (145 kronor) som ligger på syltad vit sparris. Perfekt tillagad och uppäten i ett nafs.

Huvudrätter denna kväll är tre, varav en är entrecôte för två (325 kronor per person), men de är inte på det riktiga kött-humöret, utan väljer caesarsallad (185 kronor) respektive burgare (195 kronor).

Båda rätterna serveras på trevliga träplankor. Det saftiga kycklingbröstet ligger på plankan med ett par skivor rejält rökt bacon på. Salladen kommer i en skål intill. Krispig och rikligt med parmesan.

Burgaren serveras med karamelliserad lök, cheddar, majonnäs, saltgurka och friterad färskpotatis. Den är fint grillad på ytan, men med rejält rå kärna.

– Det är ok, säger Gourmand, på ett sånt här ställe är köttfärsen nymald. På ett sunkhak hade jag inte vågat.

Det där med att de själva kunnat äta sig igenom menyn är inte riktigt sant. Mellanrätterna är flera, vid grannbordet mumsade de till exempel på halstrad hummer (115 kronor) och charktallriken (185 kronor) såg också fin ut. Två sådana rätter mättar lika bra som en huvudrätt.

Påfallande många i restaurangen har barn med sig – men så äter också alla under 13 år för 100 kronor. Just i kväll är det burgaren som finns på barn-menyn.

Till dessert kan man äta en kula glass eller sorbet (45 kronor), två sorters ost med tillbehör (125 kronor) eller nybakade madeleines med cremefraicheglass, anis och jordgubbar (125 kronor).

De väljer det senare alternativet. Kakorna kommer varma från ugnen, glass och creme fraiche gifter sig underligt nog bra och det blir en frisk avslutning på middagen.

Fakta

Matby i Hammarby, Virkesvägen 3

Kök: Svenskt, fokus på råvaror

Miljö: Sobert, mycket trä

Vegetariskt: Ja

Pris: Varmrätter 185- 325 kronor

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.