ANNONS

En vinnarskalle i köket

Tommy Eriksson lagar till vardags mat för konferensgäster, festdeltagare, kursdeltagare och brunchgäster på Högberga gård.
Tommy Eriksson lagar till vardags mat för konferensgäster, festdeltagare, kursdeltagare och brunchgäster på Högberga gård.
Tommy Erikssons tävlingsrätt bestod av bröst från Hedemoratupp, kallrökt tupphjärta, rostat kycklingskinn, rostat bovete, pumpaknyten med brynt grädde, höstsvamp med gotländsk tryffel, pumpakräm med tupplever, sotad steklök, purjolök bakad i sitt skal samt confiterade gula kantareller och frasig grönkål.
Tommy Erikssons tävlingsrätt bestod av bröst från Hedemoratupp, kallrökt tupphjärta, rostat kycklingskinn, rostat bovete, pumpaknyten med brynt grädde, höstsvamp med gotländsk tryffel, pumpakräm med tupplever, sotad steklök, purjolök bakad i sitt skal samt confiterade gula kantareller och frasig grönkål.
Högberga gårds kökschef Tommy Eriksson nådde för tredje gången semifinalen i årets upplaga av tävlingen Årets kock. Hans inställning är att de rätter han tävlar med inte ska skilja sig så mycket från vad han lagar i vanliga fall.
ANNONS

I tisdags kom beskedet att Tommy Eriksson inte gick vidare till final i tävlingen Årets kock. Just då var han inte glad.

– Det är aldrig kul att inte vinna. Jag är extremt besviken nu, men om några dagar ger det sig nog. Det är väldigt hög nivå på tävlingen och alla de andra är ju superduktiga, säger han.

Tommy Eriksson hade ställt upp i många tävlingar, då han för fyra år sedan från en plats i publiken följde landets mest prestigefulla tävling, Årets kock.

– Jag såg finalen i Globen och tänkte jag att här vill jag också vara med. Jag har alltid gillat att tävla vare sig det gäller golf eller löpning. Jag är en tävlingsmänniska. Man pressar sig själv och vill uteckla sig på alla nivåer, säger han.

Fyra år senare har tävlandet gett viss framgång och rutin. Två gånger har han nått semifinal i Årets kock och första platsen i tävlingen Årets Möteskock 2015.

Nu hoppades han att Årets Kock 2016 skulle bli hans stora chans. Tävlingen började efter midsommar med att tävlingskriterierna presenterades. Enda kravet från huvudsponsorn var att tävlingsreceptet skulle innehålla en mejeriprodukt.

Som en bland 114 kockar skickade Tommy Eriksson in en bild och ett recept.

– Jag tänkte utifrån en idé om en tallrik med höstfärger med pumpa och svamp. Och så fastnade jag för rönnbär och tupp, berättar Tommy Eriksson.

Receptet och bilden var noga utarbetade. Hela sommaren gick han och funderade över vad han skulle göra och han beskriver det som en lång process att nå målet med ett starkt tävlingsbidrag. Till slut föll valet alltså på tupp.

ANNONS

– Det är lite bortglömt. Man använder det inte så mycket. Men det är en extremt bra produkt och jag föll för den, säger Tommy Eriksson.

I receptet använder han både bröst, lever och hjärta från lantrasen Hedemoratupp, liksom rönnbär och svamp från skogen. Maten lade han upp på en tallrik som gjorts av en keramiker i Fagersta. På så vis anknöt han till sitt eget ursprung i Södra Dalarna.

– Jag tycker inte att det ska skilja så mycket på tävlingsmat och mat man lagar i vanliga fall. Det ska vara god mat och mat som är i säsong, men man ska inte krångla till det, utan laga mat från hjärtat som man kan stå för, säger Tommy Eriksson.

Hans bidrag granskades liksom de andra av en jury bestående av ett urval av Sveriges bästa kockar.

Därefter gick 40 bidrag vidare till kvartsfinal på Globens hotell- och restaurangskola i slutet av oktober. Där fick kockarna laga sina recept och rätterna presenterades anonymt för juryn.

Efter ny poängbedömning sållades 18 semifinalister ut som fick åka till Karlstad och Helsingborg för att laga sin rätt en gång till, denna gång medan jury och publik kunde se på.

Tyvärr höll det inte hela vägen och Tommy Eriksson får inte vara med i finalen som hålls i Globen i februari.

Men nästa år försöker han igen.

– Absolut. Det är bara att ta nya tag, säger han.

Fakta

Meriterad tävlingskock

Namn: Tommy Eriksson.

Ålder: 35.

Yrke: Delägare och kökschef på Högberga gård.

Bor: Årstadal.

Aktuell: Gick till semifinal i tävlingen Årets Kock 2016.

Tidigare tävlingsmeriter: Vinnare i Årets Möteskock 2015, andraplats i Årets Möteskock 2014, semifinalist i Årets Kock 2012 och 2015, Vinnare i svenska finalen av Copper Skillet 2009 och 2010 och Sveriges representant i de internationella tävlingarna samma år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.