Erik Lundin rappar om upploppen i Husby

Erik Lundin, aktuell med ny singel.
Erik Lundin, aktuell med ny singel.
Erik Lundin rappar om upploppen i Husby och vad som låg bakom i nya singeln "De ba blev så".
Omslaget till singeln är ett tidningsurklipp då en 68-årig man sköts till döds av polisen i sin lägenhet i Husby 2013.

I förra veckan släppte den flerfaldigt prisade Västerortsrapparen Erik Lundin sin nya singel ”De ba blev så”, som handlar om det senaste årens dödsskjutningar och om de många unga själar som blivit offer för dem.
Omslaget till singeln är ett tidningsurklipp med ett foto på en bår som rullas ut mot en ambulans och en artikel om händelsen. På båren ligger den 68-årige mannen som tragiskt sköts ihjäl av polisen i sin lägenhet i Husby 2013.

Mitt i rapporterade om händelsen, bland annat var vi första med att prata med änkan till den 68-årige mannen, som sa att det var rena rama avrättningen. Åtalet mot polismannen som sköt lades ner. Änkan överklagade och försökte även få ärendet prövat i EU-domstolen, som valde att inte ta upp det.
Så här skriver Erik Lundin själv på Instagram om omslaget:

”Omslaget.
Under och efter det som kom att bli känt som upploppen i Husby, hade halva Sverige och deras husdjur en åsikt om det som hänt. När jag säger det som hänt, syftar jag på upploppen. Inte på frustrationen som legat i luften i flera år. Inte på trakasserierna (jag själv upplevt under nästan hela min uppväxt och även som vuxen) som fått hat att gro under flera år. Inte på upprinnelsen till upploppen…”

Han skriver att omslaget hade kunnat vara tagen från sin pappas dörr. Hans pappa bor fortfarande i Husby, och Erik Lundin beskriver att pappan hörde allt, från skotten till tumultet som kom efteråt, då det riktades skarp kritik mot polisen agerande.

”Pappa följde det som hände, trots att mina skrämda småsyskon bad honom komma in. Jag hade kontakt med honom och han berättade hur grannar sett att polisen var kvar till mitt i natten. När folk skingrats, och i skydd av mörkret, rullar en bår med en liksäck som följer konturerna av en vuxen människas kropp, ut ur grannhuset. Mannen har legat kvar under kvällen, ihjälskjuten i lägenheten. Polisens version av händelsen skiljer sig lika mycket från verkligheten, som de förståsigpåare som inte har en aning om vafan dom snackar om. Men det här glömdes bort väldigt fort, både av media och av dom som inte tyckte det hörde till saken.

När bilder börjar spridas, det uppdagas att polisens information var ren lögn och dom blivit konfronterade om varför dom gått ut med så absurt felaktig information, var ju svaret enkelt: de ba blev så.”