ANNONS

”Det är som om ett barnbarn flyttat in”

Eltaf Khalili, 17, och Einor Granath, 68, bor tillsammans i Einors atriumhus i Tibble.
Eltaf Khalili, 17, och Einor Granath, 68, bor tillsammans i Einors atriumhus i Tibble.
Einor Granath, 68, från Upplands-Bro delar bostad Eltaf Khalili, 17.
Einor Granath, 68, från Upplands-Bro delar bostad Eltaf Khalili, 17.
Einor Granath, 68, från Upplands-Bro delar bostad Eltaf Khalili, 17.
Einor Granath, 68, från Upplands-Bro delar bostad Eltaf Khalili, 17.
Ett stort antal ensamkommande unga i Norrort kan ställas inför ett ultimatum i vår: flytta från kommunen – eller stanna kvar och bli hemlös.
För många är frivilliga familjehem den enda chansen till ett ordnat boende i hemkommunen.
Einor Granath, 68, från Upplands-Bro tog mod till sig och delar nu bostad med Eltaf Khalili, 17, från Afghaninstan.
– Vi äter och städar ihop. Det är som om ett barnbarn flyttat in, säger hon.
ANNONS

Om jag bara var lite yngre skulle jag vilja göra något för att hjälpa de ensamkommande.

Så brukade Einor Granath, 68, från Upplands-Bro tänka när hon läste i tidningarna och hörde vänner prata om deras utsatta situation.

Och en dag fick hon chansen – även om det inte blev precis som hon hade tänkt.

– Jag känner en fosterfamilj där en pojke från Afghanistan hade skrivits upp i ålder och var tvungen att flytta. De frågade om jag inte kunde ställa upp, berättar Einor.

Hennes första tanke var: det törs jag inte. Sedan rannsakade hon sig själv.

– Jag hade ett rum i huset som jag inte använde, kunde jag inte upplåta det till någon som annars skulle hamna i en barack någonstans i Norrland? berättar Einor.

På annandag jul flyttade han in.

Med en resväska, några kassar och hela sin dåvarande fosterfamilj i släptåg knackade Eltaf Khalili från Afghanistan på dörren, och sedan dess har de varit två personer i hushållet på Gnejsstigen i Tibble.

– Det är inte som att ha en inneboende, vi bor ihop. Vi äter och städar ihop. Det är som om ett barnbarn flyttat in, säger hon.

ANNONS

När Eltaf fick beskedet att han var tvungen att flytta från sin förra fosterfamilj, vilket Mitt i berättat om tidigare, ställdes hela tillvaron på ända. Han kunde inte äta, inte sova och inte koncentrera sig i skolan, berättar han för Mitt i.

– Att bo hos Einor betyder väldigt mycket för mig. Det här året får jag betyg i skolan, och om jag var tvungen att flytta från Stockholm och börja i en ny skola vet jag inte om jag hade klarat det, berättar Eltaf.

Det här året får jag betyg i skolan, och om jag var tvungen att flytta från Stockholm och börja i en ny skola vet jag inte om jag hade klarat det

Eltaf Khaili, ensamkommande

När ensamkommande fyller 18 år – eller, som i Eltafs fall, får sin ålder uppskriven – minskar ersättningen drastiskt.

Eltaf får 1800 kronor per månad och bidrar med en del till deras gemensamma hushåll.

Men från myndigheterna får Einor inte en krona.

– Formellt får jag ingen ersättning, men det här handlar inte ett skvatt om pengar. Det här är något som jag har ett stort utbyte av. Vi pratar och skrattar och jag lär mig om andra kulturer. Och min hund älskar honom, säger Einor.En som hoppas att fler ska följa Einors exempel är Linda Fidjeland som arbetar för nätverket Frivilliga Familjehem.

De har kartlagt de ensamkommandes boendesituation i flera kommuner i Norrort, och slår nu larm om att läget är akut. I Upplands-Bro och Upplands Väsby räknar de med att det finns ett 20-tal ungdomar i vardera kommunen som fyller 18 år under våren, och därmed riskerar att bli utan boende.

 

Men hittills har de bara fått två napp.

– Det går väldigt trögt. Vi tror att bristen på ersättning kan vara en tröskel för många, och har försökt förmå kommunen att bidra men de har varit avvisande. Vi har också kontaktat Svenska kyrkan, Rädda barnen, Röda korset och andra organisationer, men inte heller där har vi fått något gensvar, berättar Linda Fidjeland.

Vi tror att bristen på ersättning kan vara en tröskel för många

Linda Fidjeland, Frivilliga Familjehem

Just nu har Frivilliga Familjehem en formell ansökan under handläggning i respektive kommun.

Eva Folke, socialchef i Upplands-Bro, säger att hon inte kan föregå förvaltningens utredning och gå in på hur kommunen ser på den möjligheten.

Ann-Christin Martens (S), kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Upplands Väsby, bekräftar att det finns tankar på att använda det tillfälliga bidrag som regeringen avsatt 2017 och 2018 för att hjälpa kommunerna med boendeförsörjning för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen.

– Vi har diskuterat hur vi kan använda beloppet för 2018 på 1,5 miljoner kronor till att stödja eventuella faddrar som upplåter sitt hem för 18-åringarna, säger hon.

Fakta

Så många kan behöva boende

Antal ensamkommande som beräknas fylla 18 år under första halvåret 2018

Järfälla: 11 (källa: Järfälla kommun)

Upplands-Bro: 25 (källa: Frivilliga Familjehem)

Upplands Väsby: 25 (källa: Frivilliga Familjehem)

Sollentuna: 28 för hela 2018 (källa: Sollentuna kommun)