Ett konstnärligt sommarjobb

Kristoffer Rubino Diaz har tillsammans med fyra ungdomar skapat en mosaikutsmyckning vid S:t Botvids gymnasium i Hallunda.
Kristoffer Rubino Diaz har tillsammans med fyra ungdomar skapat en mosaikutsmyckning vid S:t Botvids gymnasium i Hallunda.
Under flera veckor har fem ungdomar sommarjobbat med ett kollektivt konstverk vid S:t Botvids gymnasium i Hallunda.

Ungdomarna har återanvänt porslin och skrot, och skapat ett konstverk av mosaik.

Under tre sommarveckor har fem ungdomar haft ett annorlunda sommarjobb. De har tillsammans med konstpedagoger skapat ett kollektivt konstverk vid S:t Botvids gymnasium i Hallunda.

– Vi började med att sätta upp en liten plutt på en tio meter lång betongväggen. Ju fler vi satte upp desto vackrare blev väggen, säger Anders Romare, konstnärlig och pedagogisk ledare för Arvsfondprojektet Krita.

Krita är ett öppet kurscenter inom kreativt skapande som vänder sig till ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller intellektuella funktionsnedsättningar.

Sammantaget blev det 35 unika mosaikutsmyckningar av återanvänt porslin och skrot.

Den hemliga trädgården är temat ungdomarna har utgått från, med alltifrån blommor och insekter till mystiska varelser som resultat.

– Ingen av dem hade arbetat med det här innan. Vi använde oss av sockerkaksformar i fem olika storlekar för att skapa grunderna, säger Anders Romare.

Under hösten har han en gång i veckan tillsammans med andra konstpedagoger träffat ungdomar och arbetat med skapande och så kallad muralmåleri.

– Jag var tveksam till om de över huvud taget skulle dyka upp, men det var helt tvärtom. De har överträffat sig själva på alla fronter.

Varför var du tveksam?

– Om du tänker dig en bil med lite bensin i motorn. De tappar intresset eller fokuset snabbare än andra människor, säger Anders Romare.

En av dem som arbetat med utsmyckningen är Kristoffer Rubino Diaz.

– Det var mitt första sommarjobb. Det var schysst att få arbeta tillsammans med Anders och de andra konstpedagogerna. De har varit utvecklande och spännande, säger Kristoffer Rubino Diaz.

Nu har han fått blodad tand för konstnärskapet.

– Jag skapade ansiktsmasker av gamla tidningspapper som barn. Jag gillar konst och kan tänka mig att fortsätta om jag blir bättre.

Kristoffer Rubino Diaz studerar andra året på handelsprogrammet på S:t Botvids gymnasium.

Anders Romare blickar framåt.

– Långsiktigt har vi idéer om att skapa fler utsmyckningar i Botkyrka kommun. En vision är att det ska bli ett socialt företag där du kan anlita gymnasieungdomar för att utföra utsmyckningar av ­offentliga platser, säger han.