ANNONS

Ett sista dygn på Malmvägen

Bröderna André och Vito Gogola är uppväxta i Viby.

Men den senaste veckan har de spenderat på Malmvägen.

Där har de spelat in kortfilmen ”Grabbar som bryter”.
ANNONS

Det är sista dagen på sommarlovet. I morgon ska Hagob flytta till Umeå för att plugga. Men först har han 24 timmar på sig att säga hejdå till alla barndomskompisar, och framförallt behöver han hitta en vän som har börjat hänga i fel kretsar. Ett sista dygn på Malmvägen, det är handlingen i ”Grabbar som bryter”.

– Den har också en röd tråd som är kriminalitet. Under det här dygnet letar Hagob efter vännen Jack för att ha ett allvarligt samtal, ­berättar regissören Vito Gogola.

Man skulle kunna tro att den som spelar in en film först får en idé och skriver ett manus. Sen hittar man skådespelarna och titeln så småningom. Men för bröderna från Viby var det precis tvärt om.

– Det var en skum start faktiskt. Vi kom på titeln ”Grabbar som bryter” och tänkte att det skulle vara kul att göra en Josef Fares-aktig film med det namnet. Men det var inte riktigt vår stil. Han är mer 100 procent komedi, vi vill gärna blanda och ha en gråzon med inslag av komedi, precis som verkligheten är, säger Vito Gogola.

Sedan kom skådespelarna, och sist av allt ett manus.

– André började prata om film-idén med sina kompisar på gymnasiet och Hagob Manoukian, som bor på Malmvägen, ville gärna vara med. Han blev huvudperson och sen kände han många andra på Malmvägen som också ville vara med i filmen. Först då började vi fundera mer specifikt på vad filmen skulle handla om och skriva ett manus, säger Vito Gogola.

Varför gör ni en film om just Malmvägen?

– Egentligen kunde filmen ha utspelat sig i vilket miljonprogramområde som helst, men Malmvägen har ett rykte som har hållit sig kvar i många år och namnet har en speciell klang. Sedan ligger det också i hemkommunen och vi har många kompisar som kommer därifrån.

Vito och André producerar filmen genom sitt bolag Libertine mode, men de har hjälp av ett större filmteam av vänner och personer som de har träffat vid tidigare filminspelningar.

ANNONS

Bröderna har alltid varit intresserade av film, och förra året spelade de in en dokumentär i Kenya på uppdrag av Diakonia och Missionskyrkan i Väsby.

”Grabbar som bryter” är tänkt att vara färdig senast nästa sommar. Då är förhoppningen att den ska visas på mindre biografer och filmfestivaler, för att till slut läggas upp gratis på internet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.