Facebook censurerar klubb på Södermalm

Linus Nyström blev censurerad av Facebook.
Linus Nyström blev censurerad av Facebook.
Bild på en person med läderhuva och ordet "naket". Där gick Facebooks gräns.
– Det är okej att lägga upp säljande sexistisk reklam och nazipropaganda, men det är inte okej att ha en klubb för människor som vill klä av sig lite, säger Linus Nyström som arrangerar Klubb Naket i Skanstull.

Klubb Naket har väckt en del uppståndelse den här veckan. Först genom att erbjuda sina gäster fri entré om de lämnade alla, och då menar vi alla, kläder i garderoben. Det blev lite för mycket för Södermalmskyrkan som har sina lokaler några hundra meter från klubben. De drog dit med en delegation för att stoppa festen innan den hunnit börja. Klubben svarade med att i Allt om Stockholm berätta att ingen från kyrkan var välkommen på deras fest och att de även döpt en del av inredningen efter en känd svensk kristen profil.

Den senaste ingrediensen i den här soppan står Facebook för som plockade bort Klubb Nakets event från sin sida igår. (onsdag 28 februari)

– När jag loggade in på Facebook stod det att jag brutit mot deras communityregler och att jag inte får posta något på 24 timmar, jag kan inte ens lajka saker, säger Linus Nyström, en av arrangörerna bakom Klubb Naket.

Istället för sin newsfeed möttes Linus av en drös av sina egna bilder när han loggade in på Facebook och var tvungen att intyga att de inte föreställde något avklätt, och att inte några andra av hans bilder på det sociala mediet heller gjorde det.

Sexism och nazism är ok?

Avstängningen kom efter att någon anmält eventet för stötande innehåll.

– Det är så det kommit upp, och det är väl inte helt svårt att gissa vem det kan vara. 

Bilden på eventet Facebook tagit bort föreställde ett huvud i läderhuva med en gagball i munnen, och ordet ”Naket” fanns med i titeln. Förutom det kan inte Linus komma på något som skulle kunna uppfattas som stötande.

– Det känns helt jävla sjukt. Det är okej att lägga upp säljande sexistisk reklam och nazipropaganda, men det är inte okej att ha en klubb för människor som vill klä av sig lite. Det är helt jävla bisarrt.

Foto: Screenshot. Eventbilden för Klubb Naket som Facebook verkar uppfatta som stötande.

Foto: Screenshot. Eventbilden för Klubb Naket som Facebook verkar uppfatta som stötande.

Linus Nyström har försökt ringa till Facebook för att fråga hur de kan anpassa sina event till deras communityregler, men ingen svarar på varken mail eller telefon.

– Vi har gjort ett censurerat event nu där allt som har med nakenhet tagits bort, till och med namnet. Bilden har vi bytt till en person som inte kan uppfattas som sexuellt utmanande.

Mitt i har sökt representanter för Facebook.