Familjen Dolk har gräddat bullar sedan 1927

Anne Dolk och Tina Westblad är barnbarn till Greta och Eric Dolk som öppnade kondis 1927.
Anne Dolk och Tina Westblad är barnbarn till Greta och Eric Dolk som öppnade kondis 1927.
"Konditorn som vågar servera skolungdomar" – så presenterades Eric Dolk i Expressen 1961.
"Konditorn som vågar servera skolungdomar" – så presenterades Eric Dolk i Expressen 1961.
Öl och smörgåsar efter en stressig dag – kan det bli bättre?
Öl och smörgåsar efter en stressig dag – kan det bli bättre?
Eric Dolk vid Monarques telefon. Kanske var det julrusch med mycket beställningar?
Eric Dolk vid Monarques telefon. Kanske var det julrusch med mycket beställningar?
Kung Carl XVl Gustaf inviger Sollentuna centrum. Här med Eric Dolk och sönerna Bo och Jan.
Kung Carl XVl Gustaf inviger Sollentuna centrum. Här med Eric Dolk och sönerna Bo och Jan.
Greta och sonen Bo, 10, som bjöd på sandwhich under invigningen på Hantverkargatan 1954.
Greta och sonen Bo, 10, som bjöd på sandwhich under invigningen på Hantverkargatan 1954.
I mitten av 1920-talet fick Greta Dolk syn på en stilig patrullerande polis vid namn Eric, och snart hade de både gift sig och öppnat ett konditori.
90 år senare lever Balders Bröd kvar som familjeföretag i tredje generationen – tack vare hårt arbete och en förlåtande inställning till hånglande ungdomar.

Vetedegen på det 5,5 meter långa bakbordet i bageriet på Balders Bröd är utkavlad från kant till kant. När den skurits upp i smala remsor snor bagerikonditorn Per Sjöblom ihop dem till vaniljknutar med en snabbhet och precision som för tankarna till fingerfärdigheten hos en konsertpianist.

– Jag har nog rullat ett par miljoner såna här, säger Per.

Han började som produktionschef på Balders Bröd 2011. Alldeles nyss med andra ord, sett till företagets historia.

Om vi ska ta det från början får vi backa bandet till 1920-talets Stockholm.

En dag fick en ung kvinna vid namn Greta syn på en stilig patrullerande polis. Han hette Eric och det dröjde inte länge innan de gifte sig. När de tillsammans öppnade konditori Monarque på Norrtullsgatan 1927 gick en annan av Gretas drömmar i uppfyllelse.

– Det gick bra för dem,  berättar Anne Dolk, barnbarn till Greta och Eric Dolk, som tillsammans med sin syster Tina Westblad äger och driver Balders Bröd i Sollentuna centrum.

Så bra att de efter en tid bestämde sig för att expandera. 1954 öppnade de ett till konditori på Hantverkargatan, och 1956 öppnade de ytterligare ett på Prostvägen i Solna.

Farmor och farfar släppte in dem och gav dem en chans att uppföra sig

Tina Westblad

Men framgångssagan var inte spikrak. På 1950- och 1960-talet var det tuffa tider för många konditorier. Det skrevs mycket i pressen om ordningsproblem med ungdomar som struntade i att betala dricks och hånglade öppet i sofforna.

Då gick Greta och Eric mot strömmen och som ett av få ställen valde Monarque att inte porta ungdomar rakt av.

– Farmor och farfar släppte in dem och gav dem en chans att uppföra sig. Farfar hade en viss pondus och kunde säga ifrån, berättar Tina.

Fick de till och med hångla på Monarque?

– Nej, någon ordning skulle det vara, berättar Tina.


Greta och Eric Dolk på konditori Monarque.


Greta och Erik låg i framkant på flera sätt. Monarque var bland de första konditorierna i Stockholm som fick servera öl och vin, och när Sollentuna centrum skulle byggas ville fastighetsägaren locka till sig en stor aktör i branschen. Valet föll på Monarque.

– På den tiden var det inte så vanligt med inomhusköpcentrum, men farmor och farfar nappade. De sålde sina tre ställen och flyttade till Sollentuna. Jag tror att de ville göra något nytt och modernt, berättar Tina.

Jag tror att de ville göra något nytt och modernt

Tina Westblad

I samband med detta lämnade Greta och Eric över stafettpinnen till nästa generation. När familjeföretaget öppnade på nytt i Sollentuna 1975 var det sönerna Bo och  Jan – Annes och Tinas pappa och farbror – som tog över.

Familjen släppte också taget om det inarbetade varumärket Monarque, med en air av tidigt 1900-tal, och det nya konditoriet med bageri och tillhörande festvåning fick namnet Balders Bröd.

Nytt, men fortfarande med en blinkning till svunna tider.

– Det finns väldigt många fornlämningar här i Sollentuna, och Balder var en stor viking i de här trakterna. Det var vår mamma Margret som kom på det, berättar Tina.


Balders i Sollentunas nya inomhusköpcentrum 1976. Foto: Gösta Ask/Sollentuna kommuns bildarkiv


Precis som sina föräldrar fick Bo och Jan familjeföretaget att växa. På 1990-talet hade Balders, förutom bageriet och festvåningen, både diskoteket Balders Club och restaurangen A la minute. Men till slut bestämde sig Bo och Jan för att växla ner.

– De sökte sig tillbaka till rötterna, konditori och bageri, och det är där vi är idag, berättar Tina.

En sak är dock sig lik. Precis som under disco-dagarna under 90-talet är det aktivitet 24 timmar om dygnet på Balders Bröd.

– Vi bakar i två skift och det första börjar klockan åtta på kvällen, berättar Tina.

Vid en rostfri arbetsbänk precis bakom kafe-lokalen förvandlar Filip Wingenfeldt ett berg av smet till en växande hög med chokladbollar med hjälp av två händer och en liten skopa. Men att allt är handgjort betyder inte att produktionen är särskilt småskalig. Bland personalen finns särskilda titlar som packare, som glaserar och dekorerar bakverk, och ungsmakare, som har ansvar för att bröd och bakverk gräddas på rätt tid och i rätt temperatur.

Allt som allt har Balders 62 anställda, varav 30 på heltid.


Av fyra liter äggvita och fyra liter belgisk choklad får chefskonditorn Nicoleta Zugravu (th) ut 144 tårtbottnar.


I rummet intill förbereder chefskonditorn Nicoleta Zugravu en stor sats av den storsäljande tårtbomben Choko Loco. Fyra liter äggvita och fyra liter belgisk choklad ger 18 plåtar med 8 bottnar vardera som sedan fylls med vaniljpannacotta och mer chokladmousse. Låter det mastigt? Ta det lugnt.

– Jag bryter upp chokladen med rispuffar för lite krisp, berättar Nicoletta.

 

 

 

Fakta

Skjuts in i ugnen!

Förutom basen i Sollentuna centrum med bageri, konditori och lunchrestaurang har Balders Bröd två konditorier i Solna: ett i Solna centrum och ett i Mall of Scandinavia.


På löpande band – men alltid för hand. Filip Wingenfeldt formar chokladbollar med en skopa i rostfritt stål.


Allt bakas i Sollentuna och en vanlig dag blir det bland annat

2000 bräck

1600 frallor

300 limpor

300 bullar

och varje vecka runt

1000 chokladbollar

600 wienerbröd

300 äppelknyten.