ANNONS

Fantasidjur flyttar från city till Skärholmen

Mahir Rahman spanar in sin drake, på vandring vid Stadshuset. (Elever i Lillholmsskolan ställer ut bilder i Medeltidsmuseet)
Mahir Rahman spanar in sin drake, på vandring över Stadshuset.
Drakar, bevingade hästar och levande eldslågor. Nu ställer niondeklassare från Lillholmsskolan ut sina fantasieggande bilder i Skärholmens bibliotek.
ANNONS

I våras kunde Medeltidsmuseets besökare se fantasivarelser och exotiska djur lite överallt i Stockholms innerstad. En drake svävade ovanför stadshuset, ett lejon promenerade i Gamla stan och en bevingad häst betade vid Djurgårdskanalen, till exempel.

Konstnärer var elever i Lillholmsskolan i Vårberg, som då gick i åttonde klass. De ställde ut sina bildmontage i Medeltidsmuseet under maj, tillsammans med texter där de berättade om hur de tänkt när de skapat.

Andjela Jovanovic med sin bevingade häst, som betar vid Djurgårdskanalen. (Elever i Lillholmsskolan ställer ut bilder i Medeltidsmuseet)

Andjela Jovanovic med sin bevingade häst, som betar vid Djurgårdskanalen. Bild: Lillholmsskolan

Nu kommer utställningen ”Mitt Djur i Stockholm” till Skärholmens bibliotek. Där visas den dels på övre våningsplanet, dels på bottenvåningen, i rummet som ansluter till Café Le Croissant. Det är alltså lätt att slinka in och titta på de fantasieggande bilderna, som finns där under januari.

Eleverna började sitt arbete med att rita olika djur med oljepastellkrita. Sedan fick de tänka sig att de befann sig någonstans i Stockholms innerstad tillsammans med sitt djur. Under en utflykt tog de bilder av varandra på de utvalda platserna. Tillbaka i Lillholmsskolan photoshoppade de sedan in sina djur i fotografierna och skrev texter till dem.

Gloria Takele med sin eldsflamma vid en kaj i Gamla stan. Elever från Lillholmsskolan i Vårberg ställer ut bilder i Medeltidsmuseet våren 2018.

Gloria Takele med sin eldsflamma vid en kaj i Gamla stan.  Bild: LIllholmsskolan

Deras konstverk är ett resultat av flera möten: mellan människa och fantasidjur, förort och innerstad, traditionell bild och digital teknik och mellan ämnena svenska och bild.

ANNONS

Utställningen visas tack vare ett samarbete med föreningen Folk i Skärholmen och Stockholms stadsbibliotek.

Ezgi Bicen har roligt med sitt fantasidjur bland Kungsträdgårdens blommande körsbärsträd. (Elever i Lillholmsskolan ställer ut bilder i Medeltidsmuseet)

Ezgi Bicen med sitt fantasidjur bland Kungsträdgårdens blommande körsbärsträd. Bild: Lillholmsskolan

Heidar Safi med sina storvingade fjärilar. (Elever i Lillholmsskolan ställer ut bilder i Medeltidsmuseet)

Heidar Safi med sina storvingade fjärilar. Bild: Lillholmsskolan

Frank Beya på promenad med sitt lejon i Gamla stan. (Elever i Lillholmsskolan ställer ut bilder i Medeltidsmuseet)

Frank Beya på promenad med sitt lejon i Gamla stan. Bild: Lillholmsskolan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.