ANNONS

Färgstark jätteutställning på Moderna

Yayoi Kusama har blivit berömd för sina karakteristiska prickar och sina starka färger. Nu ställer hon ut på Moderna och flera verk är gjorda speciellt för denna utställning. På bilden: från installationen Dots Obsession (2012).
Yayoi Kusama har blivit berömd för sina karakteristiska prickar och sina starka färger. Nu ställer hon ut på Moderna och flera verk är gjorda speciellt för denna utställning. På bilden: från installationen Dots Obsession (2012).
Världen sedd genom prickar och raster från en konstnärs hallucinationer.

Nu ställer Yayoi Kusama ut på Moderna museet.
ANNONS

Under hela sitt konstnärskap har den psykiska sjukdomen påverkat och mejslat fram Yayoi Kusamas verk.

Yayoi Kusama I oändligheten är en enorm utställning som förutom Modernas stora salar dessutom tar delar av Arkitektur- och designcentrum i anspråk.

Här kan stockholmarna beskåda ett egenartat konstnärskap som fascinerat en hel värld under dryga sex decennier.

– Utställningen tar ett grepp om hela hennes livsverk och konstnärskap från 1950-talet fram tills idag. Dessutom finns det verk som enkom gjorts för den här utställningen, säger Jo Widoff, curator för utställningen.

Yayoi Kusama började teckna redan som barn i en konservativ, kontrollerande familj på en plantage utanför Nagano i Japan. När hon var tio år började hon lida av hallucinationer som gjorde att hon upplevde att världen togs över av prickar och former som flöt omkring runt henne och att världen uppenbarade sig i form av raster och prickar.

– Allt hon har gjort efter det handlar om att öppna upp och bjuda in folk i sitt huvud, säger Jo Widoff.

Som 28-åring flyttade Yayoi Kusama till New York. På 1950-talet var manliga konstnärer överrepresenterade i staden och Yayoi Kusama kom in som en outsider, som icke-västerländsk och som kvinna. Hon blev snabbt erkänd och en omtalad konstnär via sina stora vita målningar där tjock målarfärg i cirkel på cirkel målades på duk.

– Det blir som ett slags måleri som gränsar mellan en västerländsk meditativ grej och något nästan maniskt, menar Jo Widoff.

Hennes verk har fortsatt att utvecklas under åren, men signifikant för henne är prickarna, och senare också pumporna. Nu ställer konstnären ut sina alster på Moderna museet och i samband med det öppnas också en park utanför där artister som Patti Smith och José Gonzales kommer att spela i sommar.

ANNONS

Utställningen visas mellan den 11 juni och den 11 september.