ANNONS

Fartälskaren hittar favoritvägarna på Värmdö

Författaren säger att han ska begravas i sin älskade bil.
Författaren säger att han ska begravas i sin älskade bil.
Mats Drougge har parkerat sin Lotus utanför Siggesta gård.
Mats Drougge har parkerat sin Lotus utanför Siggesta gård.
Medieprofilen och Ingaröbon Mats Drougge tycker att Sveriges bästa bilkörning finns på Värmdö.
– En fantastiskt oas, säger han till Lokaltidningen Mitt i.
ANNONS

Författaren. journalisten och Ingarö-bon Mats Drougge har precis gett ut boken Äventyr med bilen. I den beskriver han resor genom vindlande bergspass, höga berg och djupa dalar i en engelsk sporbil, Lotus Super 7 från 60-talet.

Vackra vägar på hemmaplan

Men det är inte i Europas mest dramatiska alplandskap som han hittar njutbar körning. Det finns sköna slingor precis runt knuten.

– Vaxholmsrundan, som börjar på Bogesundsvägen och som sedan via färjan bortom Rindö och vidare till Värmdös slingrande vägar  är fantastiskt vacker. Den är rolig att köra med sina kurvor och att den går upp och ner utan så mycket störande element, som exempelvis övergångsställen och andra bilar, säger Mats Drougge och skrattar.

Vara ett med sin maskin

För att köra bil i Stockholm är annars som att köra omkring i ett gigantiskt villaområde, med byggen runt varje krök och annan trafik som stör upplevelsen att få vara ett med sin maskin, menar författaren som egentligen bara gillar en bilväg till i Stockholmstrakten. Det är väg 73 mot Nynäshamn, Tungelsta och vidare ut på Mörkö där föraren också kan njuta av landsväg, natur och bilkörning.

– Sen kan du fortsätta på småvägarna ner mot Trosa och sen tillbaka samma väg upp till Stockholm igen, säger Mats Drougge.

Begravas i bilen

Och även om du inte har en Lotus Super Seven, en bil som författaren tycker så mycket om att han vill begravas i den, är landsvägarna ändå en upplevelse.

– Men såklart inte samma känsla. Här snackar vi om en maskin som är helt avskalad från allt utom motor, ett perfekt chassi och ratt som gör att du känner farten och vägen i hela kroppen – bilkörning som den var tänkt från början.

Fakta

Drömmer om Skottland

Namn: Mats Drougge, journalist, musiker, reklamare och författare

Ålder: 55 år

Bor: Ingarö

Kör: Lotus Super Seven, med fordmotor.

Inspirerad av: James Bond

Drömresa med bilen: Skottland

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.