ANNONS

Farväl till Fadderbyn

Harry Öhman minns när plattorna i BMX-banan las på plats. Nu har det vuxit igen.
Harry Öhman minns när plattorna i BMX-banan las på plats. Nu har det vuxit igen.
Harry Öhman vid Fadderbyn 2010.
Harry Öhman vid Fadderbyn 2010.
Harry Öhman är glad för det stöd han fortfarande får från många Väsbybor.
Harry Öhman är glad för det stöd han fortfarande får från många Väsbybor.
I flera år arbetade Fadderbyn med omfattande verksamhet för ungdomar, missbrukare och personer inom frivården. Efter att förening lade ner verksamheten har kommunen rivit de slitna byggnaderna. Mitt i träffar Harry Öhman som i flera år jobbade med Fadderbyn för ett sista farväl.
ANNONS

Det har gått 20 år sedan Upplands Väsby kommun startade Fadderbyn tillsammans med polisen i Vilunda. Tanken var att verksamheten skulle drivas av ungdomarna själva men runt millenieskiftet klev Harry Öhman in.

I flera år var han verksamhetsansvarig. Det är många minnen som kommer upp när Mitt i träffar honom på marken där Fadderbyn en gång stod. Nu har kommunen rivit byggnaderna. Efter omfattande skadegörelse var lokalerna så pass slitna att de utgjorde en säkerhetsrisk.

– Jag förstår att de var tvungna att rivas. Samtidigt är det sorgligt, sorgligt, sorgligt. Det är mitt livsverk från mina 40 år som drogfri som nu är borta, säger Harry Öhman.

Vill minnas den levande verksamheten

Att Fadderbyn är jämnad med marken har tagit honom väldigt hårt.

– Utan att överdriva kan jag säga att jag nästan är i chock över hur dåligt jag mår. Men nu vill jag minnas hur det var när det funkade.

Vi går längs BMX-banan som i dag är täckt ogräs. Harry berättar om det hårda arbetet när de donerade stenplattorna skulle läggas i den snäva kurvan.

– Grundtanken var ju att det skulle vara en mötesplats för alla och så var det en lång tid.

Skaterampen, en streetyta för basket och en kafeteria var bland det första som byggdes, det var innan Harry kom in i verksamheten. I början av millenieskiftet tillkom ett klätterhus, BMX-banan, åtta replokaler för lokala musikaliska förmågor och en scen där Fadderbyn ordnade rockgalor.

Vid sidan av ungdomsverksamheten erbjöd man aktiviteter till personer i frivården och vuxna med missbruksproblematik.

ANNONS

Samarbeten lyfte Fadderbyn

Det var en verksamhet med dåligt rykte som Harry Öhman klev in i, men han lyckades få med sig sponsorer och vända verksamheten.

Han hade tidigare arbetat med ungdomar i kommunen i 15 år och han tror att det förtroende han byggt upp bidrog till arbetet i Fadderbyn.

– Vi samarbetade med skolor och fick byggprogrammet på gymnasiet att bygga takstolar till husen.

Han säger att mycket av byns framgångar kom sig av ett nära samarbete med polisen, socialtjänsten och föreningen Lions.

– Jag vill rikta ett stort tack särskilt till Lions för att de förstod behovet av verksamheten.

Samtidigt som många fick hjälp och mycket fungerade väl var arbetet inte helt utan problem.

– Alla gillade ju inte mig och det vi gjorde. Det flöt inte helt friktionsfritt men alla gillar inte alla.

Tacksamhet till ungdomarna

En viktig del var att erbjuda ungdomar alternativ till destruktiva beteenden.

– Samtidigt som vissa har tävlat i VM är det andra som inte finns kvar i livet. Så är det ibland, man kan inte rädda alla men varje ungdom man kan rädda gör det värt det.

Det är en märkbart tagen Harry Öhman som vandrar över grusplanen där klätterhus och skateramp en gång stod. Under intervjun får han ett samtal från en av de tidigare sponsorerna; En man som hängde i Fadderbyn som ung och som sedan valde att stötta verksamheten.

– Han är lika tagen som jag. Jag vet inte vad jag ska säga annat än att jag är tacksam. Tacksam för sponsorerna som gjorde det möjligt och tacksam för de unga för att de har stöttat och hjälpt till.

Fakta

Fadderbyn

Fadderbyn startades 1996 av kommunen och närpolisen. Senare ombildades Fadderbyn till en förening men marken förblev kommunal.

Verksamheten i området har minskat i flera års tid. Förening Bokstavsbarn bedrev klättring i området till och med juni i år. Idag har föreningen flyttat in verksamheten i Multihallen i Messingen.

Efter att ha utsatts för skadegörelse och bränder i flera år rev kommunen byggnaderna i september. Bygget var slitet och utgjorde en säkerhetsrisk.

Hur marken ska användas framöver är inte bestämt, marken är en del i detaljplanen för Vilunda som är under arbete.

2006 tilldelades föreningen Fadderbyn årets eldsjälspris av If Skadeförsäkringar för sitt arbete med att skapa bra fritidsaktiviteter för ungdomar.

Källa: Upplands Väsby kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.