Min lokala hjälte

Farzad kan ha Sveriges snyggaste skägg

Farzad Salehi.
Farzad Salehi.
Farzad Salehi.
Farzad Salehi.
Finalisterna i "En karl med skägg" 2016.
Finalisterna i "En karl med skägg" 2016.
Huvudstabon Farzad Salehi har gått till final i den nationella tävlingen En karl med skägg.
Den 22 oktober tävlar han mot nio andra håriga finalister om titeln Årets skägg 2016.

Hallå där Farzad Salehi, finalist i Årets skägg 2016. Hur började du med skägg?

– Jag har haft kort skägg länge, säkert i 3-4 år. Men så som jag ser ut nu har jag gjort i kanske 2 år. Jag såg att alla andra runtomkring mig började spara. Då tänkte jag ”äntligen” för då slapp jag raka mig. Det var mer i miljön där jag rörde mig där många hade skägg. Sen hade jag en bra barberare runtom mig så varför inte tänkte jag.

Vad får du för kommentarer?

– Det blir mycket komplimanger och mycket kommentarer på jobbet. Folk säger att det är fint och välvårdat och mäktigt och stort. Sen får jag kommentarer från olika personer som säger att jag ser ut som Jesus, en persisk krigare eller tomten. I början skämdes jag men nu tar jag det som en komplimang. Det är roligt, det är ju inte ofta man ger komplimanger i Sverige

Hur mycket tid lägger du ner på skägget?

– Du måste kamma det på morgonen för då pekar det åt alla håll. Men vi pratar om 10 minuter kamning. Ska du gå ut och äta så ska du vaxa och vårda det, och det tar kanske en kvart. Men jag får kamma det under dagen också.

Det låter som att ha ett husdjur?

– Haha, det är vilt. Man måste ta hand om det absolut.

Ger skägget ragg?

– Du jag är gift så det vet jag inte. Så inte ragg direkt men folk blir spontana och kommenterar och tafsar på skägget. Precis som på en gravid kvinna när folk går direkt på magen fast de inte känner personen. I början var det obehagligt, men nu har jag lärt mig att jag ska backa om jag ser vad som är på gång. Man får fråga först innan man tar på det.

Vad säger frun?

– Min fru tycker om det. Hade hon inte gjort det så hade jag kanske klippt av det, men hon tycker att det är fint. Det är viktigt vad din partner tycker också. Men jag saknar min frus läppar. Jag har mustasch över läppen, så vi kysser på ett speciellt sätt. Vi pussas, formar läpparna, ja det kräver en speciell teknik. Du måste planera en puss haha.

Har skägget ett namn?

– Nej, men jag har några vänner som gett namn åt sina skägg.

Hur stor del av din personlighet sitter i skägget?

– Just nu är det 100 procent av min personlighet, det är mitt kännetecken. Jag är apotekschef och då refererar folk till mig som ”den där skäggiga killen” fastän jag är lång och har hästsvans. Skägget är jag och det är svart som en buske och syns.

Hur skulle du känna dig utan skägg?

– Naken, tror jag. Jag vet att jag ser bra ut utan skägg också, men om jag rakar av det så tror jag att min katt skulle bli förvånad och inte känna igen mig. Om jag rakar bort det så får det ske stegvis.

Hur gör man om man vill skaffa skägg?

– Ja, det är ju genetiskt. Jag kan inte säga att alla iranier har skägg, men 90 procent har den ”persiska mattan”. Man får utgå från vad man är född med och sen ha tålamod, tålamod, tålamod. För det skägget jag har nu kräver sin tanke, det går inte på sekunden. Man måste uppdatera sig, läsa tidningar, bloggar och sånt så man ser vad andra gillar och hur de gör. Sen är det bara att spara.

Hur känns det att bli bedömd för sitt utseende?

– Eftersom det är första tävlingen så känns det konstigt, men så fort jag är med andra skägg så blir jag lugn. Det ska bli en ära att bli bedömd av 10 barberare och proffs.

Lycka till!

– Tack!