Erik fascineras av svenska folkets raseri

Erik Nahlén har själv rasat i media – över konstverket som är placerat på hans innergård.
Erik Nahlén har själv rasat i media – över konstverket som är placerat på hans innergård.
Erik Nahlén bor vid Hornsbergs strand.
Erik Nahlén bor vid Hornsbergs strand.
Erik Nahlén tillsammans med André Vifot Haas.
Erik Nahlén tillsammans med André Vifot Haas.
Boken finns nu ute i handeln.
Boken finns nu ute i handeln.
Att någon "rasar" är ett klassiskt rubrikord. Nu har Kungsholmsbon Erik Nahlén samlat historierna som väckt svenskarnas raseri i boken Svenska folket rasar.
– Att svenskar rasar över så mycket är en intressant kontrast till bilden av oss som ett sansat folk, säger han.

Marabous beslut att kassera trillingnöten, Svt:s idé att stryka Tjuren Ferdinand ur jultablån och SJ:s tåghaverier är exempel på sådant som genom åren väckt svenskarnas raseri. Erik Nahlén har tillsammans med kompisen André Vifot Haas verkligen gått till botten med historierna som fått folket att rasa.

– Vi har gjort en gedigen research där vi intervjuat både de som rasat och de som gett upphov till raseriet, säger Erik Nahlén.

Variationen på historierna är stor. Från giftskandalen på BT Kemis fabrik i Teckomatorp till mer bagatellartade raseriutbrott. Erik Nahlén menar ändå att det finns några saker som kännetecknar svenskarnas raseri.

– Vi blir extra upprörda när det gäller slöseri med skattepengar och om någon jäklas med våra traditioner, som Tjuren Ferdinand på julafton. Då blir det katastrof.

Folkstorm över kvinnlig nyhetspresentatör

Vad vi upprörs över har också förändrats över tid. Exempelvis blev det 1938 folkstorm när Astrid Kindstrand blev den första kvinnan att läsa telegrammen i Sveriges Radio – enbart för att hon var kvinna.

– Ännu längre tillbaka, på 1600- och 1700-talen, blev folk rasande på stöld. Att bli ertappad som tjuv kunde vara helt förödande för en människa, säger Erik Nahlén.

Även idrott kan få svenska folket att rasa. Erik Nahlén menar att ishockeymålvakten Tommy Salos taffliga ingripande mot Vitryssland i OS 2002 är en klassiker i sammanhanget.

– Trots att han gjorde en kanonturnering blev han otroligt hatad på grund av den avgörande fladderpucken som han släppte in. Kanske blev folk extra arga för att han böjde sig framåt och såg ut att skydda sig för pucken, vilket kunde tolkas som att han visade svaghet. Det tyckte folk var pinsamt.

Finns det något här på Kungsholmen som skulle kunna väcka ditt eget raseri?

– Absolut. För tre år sen när jag kom hem efter en sen kväll så hade Familjebostäder ställt dit en fruktansvärt skrämmande staty på min innergård, ett träskmonster med samma proportioner som ett barn. Då skrev jag en fråga på Familjebostäders hemsida vilket snappades upp av Nyheter 24 som gjorde en artikel. Jag framstod nog som Sveriges känsligaste person, säger Erik Nahlén och skrattar.