Feministisk filmfestival vill öka jämställdheten

Deniz Gamze Ergüvens Oscarsnominerade film Mustang inviger Stockholms feministiska filmfestival på torsdag.
Deniz Gamze Ergüvens Oscarsnominerade film Mustang inviger Stockholms feministiska filmfestival på torsdag.
För den som inte pallar vänta på att Tempo dokumentärfestival drar i gång på måndag arrangeras den allra första upplagan av Stockholms feministiska filmfestival på Zita Folkets Bio från torsdag och framåt.

Enligt arrangörernas granskning av filmer som gick upp på biograferna i Sverige under 2015 var 86 procent nämligen regisserade av män. Dessutom hade de mest sedda filmerna under de 10 senaste åren till 94 procent en manlig regissör.

Med det som bakgrund arbetar Stockholms feministiska filmfestival för att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter och att öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet.

Från torsdag och fram till och med söndag visas filmer av kvinnliga filmskapare tillsammans med samtal om hur jämställdheten i filmutbudet kan förbättras.

Under torsdagen visas invigningsfilmen Mustang. Fredagens första filmvisning sker klockan 16 på Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37. Under festivalen visas omkring tjugo olika filmer, varav fyra ingår i ett kortfilmspaket som visas på lördag kl 10.

Mer programinfo finns att hitta på Stockholms feministiska filmfestivals hemsida.