ANNONS

Festivalguide: De fixar musikfesten i sommar

Moa Linder, Elin Sjöberg (i rött linne), Petter Södrin (i grön keps) samt Rasmus Berglund är arrangörerna bakom den alternativa festivalen Underbarelsen på Barnens Ö.
Moa Linder, Elin Sjöberg (i rött linne), Petter Södrin (i grön keps) samt Rasmus Berglund är arrangörerna bakom den alternativa festivalen Underbarelsen på Barnens Ö.
Mattias Hedlund ligger bakom den elektroniska musikfestivalen Into the Valley som anordnades för första gången förra året.
Mattias Hedlund ligger bakom den elektroniska musikfestivalen Into the Valley som anordnades för första gången förra året.
Into the valley anordnas i kalkbrottet som blivit amfi­teatern Dalhalla i Dalarna. ”Lokalen är underbar” säger arrangören Mattias Hedlund.
Into the valley anordnas i kalkbrottet som blivit amfi­teatern Dalhalla i Dalarna. ”Lokalen är underbar” säger arrangören Mattias Hedlund.
Weekend festival som för första gången arrangeras i Stockholm vill tilltala massorna med stora dj:s från EDM-scenen.
Weekend festival som för första gången arrangeras i Stockholm vill tilltala massorna med stora dj:s från EDM-scenen.
Den som beger sig till festivalen Underbarelsen på ­Barnens ö får uppleva kollokänsla i skärgårdsmiljö.
Den som beger sig till festivalen Underbarelsen på ­Barnens ö får uppleva kollokänsla i skärgårdsmiljö.
Arrangörerna till Under­barelsen satsar mycket på miljöerna som ska glittra och kännas lite magiska.
Arrangörerna till Under­barelsen satsar mycket på miljöerna som ska glittra och kännas lite magiska.
Hultsfred och Arvika dog. Dans dakar likaså. Men det kommer ständigt nya festivaler. Möt tre arrangörer som på väldigt olika sätt och med väldigt olika inriktning ändå vågar satsa.
ANNONS

För drygt två veckor sedan inledde housefestivalen Summerburst festivalsommaren i Stockholm. Nu väntar två fullspäckade musikmånader.

Klassikerna Stockholm Music & arts på Skeppsholmen i slutet av juli och Popaganda på Eriksdalsbadet sista veckan i augusti återkommer såklart. Men för festivalbesökare som är ute efter nya, eller något smalare, festivalkoncept finns också en del att välja på.

Förra året startade klubbprofilen och stockholmaren Mattias Hedlund den elektroniska musikfestivalen Into the valley i kalkbrottet som blivit amfiteatern Dalhalla i Dalarna.

– Jag tänkte först att det är så många som gör festivaler och det är så mycket strul och hit och dit, men när vi åkte dit och kollade kände jag bara att vi måste göra det här. Lokalen är underbar.Skulle vi göra ytterligare en festival handlar det bara om att hitta speciella lokaler, eller områden, säger Mattias Hedlund.

Musikvalet föll sig naturligt för arrangören som hållit på med det mesta inom elektronisk musik på Stockholms klubbscen. Till andra upplagan lägger man stort fokus på att fördjupa sig i de olika musikstilarna på festivalen, snarare än att boka stora akter.

– I till exempel technogenren är det allt från sådana som är up and coming och bubblare till halvstora och stora. Det ska inte bara handla om att det är stora akter utan att man vill komma dit för musiken.

I fjol hade festivalen, med kapacitet för 6 000 personer, 4 000 besökare varav 60 procent från andra länder. Nu är förhoppningen att sälja slut, men att fler än så ska kunna besöka festivalen framöver är inte tanken.

– Vi vill ha den exklusiv, blir det för stort är det inte lika spännande. Den målgruppen vi söker oss till och de svenskar som besöker festivalen är de som kanske söker sig till Berlin och festivaler som Further future i Nevadaöknen och Outlinefestivalen i Moskva. Folk som vill känna att de har bättre koll än de som besöker andra festivaler, förklarar Mattias Hedlund.

Weekend festival, som intar Östermalms IP 5–6 augusti väljer att göra precis tvärtom. Festivalen, som startade i Helsingfors 2012, arrangeras för första gången i Sverige och både vad gäller målgrupp och musik finns ett ­genomgående kommersiellt tänk.

ANNONS

I årets line-up finns flera stora dj:s såväl som liveakter från den elektroniska dansmusikscenen (EDM).

– Det är dans, topp-20, NRJ. Vi är en festival för alla och musiken ska vara för alla, säger festivaldirektören Tozer Islercelik.

Genremässigt närmar Weekend festival sig Summerburst, som också nischar sig på EDM, men några konkurrenter är man inte menar Tozer ­Islercelik.

– Vi konkurrerar om vissa artister, men vi ligger olika i tiden. Dessutom kör de bara dj:s medan vi kör crossovers. Och vi är mer breda genom att åldersgränsen är från 15 år i stället för 18 år.

Vad tror du är rätt att satsa på inom den svenska festivalscenen i dag?

– Rätt line-up är 80–90 procent av festivalen men publiken är mer kräsen och alla element är viktiga, line-up, user-experience och bra service, säger Tozer Islercelik som hoppas på 25 000 -besökare per dag.

Rasmus Berglund som för tredje året är med och anordnar den ideella föreningen Röda vita rosens festival Underbarelsen på Barnens ö senare i augusti tror på festivaler med en helt annan inriktning.

– Många festivaler som dött har varit sådana som bokat dyra grejer och hoppats att de ska sälja tillräckligt med biljetter. För att sådana festivaler ska finnas kvar behöver de någon större organisation som stöttar och kan ta en förlust något år, säger han och fortsätter:

– De kommer nog att finnas kvar, men ser man till utvecklingen med festivaler som Gagnef och Urkult tror jag att fler festivaler kommer försöka skapa en speciell stämning, dit folk åker för att vara med om en upplevelse i stället för att pricka av artister på en lista.

Arrangörerna bakom Underbarelsen, som försöker täcka in ett brett -musikaliskt spektrum med hiphop, indierock, experimentell musik, singer/songwriters och dj-set, har valt att satsa på just upplevelsen.

– Vi ville göra något som kändes lite lyxigare. Gemensamma måltider ingår i biljetten och vi satsar mycket på att det ska finnas roliga saker att göra utöver att kolla på konserter och dricka bärs. Vi satsar mycket på miljöerna också, det ska vara fint och glittra och kännas lite magiskt, säger Rasmus Berglund.

Festivalen, som har både sängplatser inomhus och en camping, har plats för nätta 300 besökare. Dels för att bevara den kamratliga känslan och dels av logistiska skäl eftersom de ska laga mat till besökarna som också ska kunna sitta och äta tillsammans, förklarar Rasmus Berglund.

– Så det blir lite kollokänsla och ganska mycket gemenskap, utan att det blir någon gruppkramshypnoskänsla. Det är inte det vi är ute efter utan mer något sorts mellanting mellan en stor fest och festival.

Fakta

Redaktionen önskar: Nio festivaler vi skulle vilja ha biljetter till

1 Peace & Love Blandade musik­stilar, mycket folk- och världsmusik. Bra för den som gillar stora svenska artister men inte landet. (Borlänge, 7–9 juli)

2 Skanka loss Skön stämning i folkparken vid älven på festivalen som har vuxit sig större för varje år som gått. Fotbolls­matchen är klassisk! Bra för den som gillar indie men inte Emmaboda. (Gagnef, 7–9 juli)

3 Monsters of rock Black Sabbath, som säger sig vara ute på avskedsturné är det stora dragplåstret på Friends arena. Bra för dig som gillar allsång men inte att sova i tält. (Solna, 9 juli)

4 Into the valley Elektronisk musik­festival i ett nedlagt stenbrott. Medvetet anpassat för en mer kräsen festivalpublik. Bra för dig som ­gillar coola miljöer men inte mainstreammusik. (Dalhalla, 28–29 juli)

5 Stockholm Music & arts Kraftwerk, Lauryn Hill, Joan Baez, ­Kleerup. Festivalen mitt i stan har artister för både äldre och yngre och med några riktigt stora namn. Bra för dig som gillar att sova hemma men inte dåligt utbud. (Skeppsholmen, 28–29 juli)

6 Nynäskalaset Mindre festival i Svandammsparken i Nynäshamn. Brett utbud, har som ambition att boka artister inom alla genrer. Bra för dig som gillar pendeltåg men inte smal musik. (Nynäshamn, 5–6 augusti)

7 Weekend festival Nordens största EDM (elektronisk dansmusik)-festival som för första gången arrangeras i Stockholm. Bra för dig som gillar att fistpumpa men inte att du missade Summerbust. (Östermalms IP, 5–6 augusti)

8 Way out west Trendkänslig festivaljätte med brett artistutbud med pop, indie, elektroniskt och dansmusik. Bra för dig som gillar stora internationella artister men inte att äta kött. (Göteborg, 11–13 augusti)

9 Underbarelsen Jämställd intim festival med få besökare och smal indiepop i gemytlig skärgårdsmiljö. Bra för dig som gillar att äta middag i grupp men inte att trängas. (Barnens ö, 19–21 augusti)

10 Popaganda Klassisk avslutningsfestival med nya och gamla popstorheter som Belle och Sebastian, Amanda Bergman och Susanne Sundfør. Bra för dig som gillar konstsim men inte att bli besviken. (Eriksdalsbadet, 26–27 augusti)

Fakta

67 PROCENT

av alla artister på Sveriges festivaler i fjol var män eller mansdominerade band. Det visar statistik från jämstalldfestival.se. Stockholm Music & arts hade jämnast fördelning, 55 procent kvinnor och 45 procent män. Värst var det på de båda hårdrocksfestivalerna Get away rock och Sweden rock – där endast 5 respektive 6 procent av akterna var kvinnor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.