ANNONS

Fexéus får dig att tappa minnet

När Henrik Fexéus tänkte på sin barndom mindes han bara elände. Men en dag fick han en tankeställare och såg på uppväxten på ett annat sätt.

Nu ska han få teaterpubliken att helt tappa minnet.
ANNONS

Uppväxten var inte alldeles enkel. Henrik Fexéus berättar att han var socialt inkompetent och hade svårt att förstå andra barn. Samtidigt var han ”extremt extrovert” och älskade att hålla låda på roliga timmen. Många barn var elaka mot honom och när han var vuxen mindes han skoltiden som hemsk.

Men Henrik Fexéus mindes också positiva saker från barndomen. Ett av hans tidigaste minnen blev ett bevis på att han alltid varit en god problemlösare. Som treåring satt han på en filt och ville nå blommor en bit bort i gräset. För att slippa krypa över det stickiga gräset lade han ut tidningar som en bro.

– Det minnet bekräftade den bild jag hade av mig själv som en sjukt bra problemlösare, säger han.

Fast en dag pratade han med sin mamma. Hon berättade att det inte alls var lilla Henrik som lagt ut tidningarna utan granndottern.

– Plötsligt försvann en pusselbit av den jag trodde att jag var. Om det minnet var falskt hade jag kanske ingen talang för att lösa problem? Eller är det så att man kan välja att vilka minnen man vill ha? Kanske behövde jag inte fokusera på de hemska minnena från min uppväxt?

Funderingarna fick Henrik Fexéus att sätta ihop sin senaste föreställning. Den heter Box och har snart premiär på Maximteatern. I den hoppas han få publiken att vrida och vända på sina egna erfarenheter och minnen, att ifrågasätta vad de verkligen minns och kanske välja själva vad i sin uppväxt de vill fokusera på. Regissör är Morgan Alling.

Finns inte risken att du retar många när du säger att man kan välja vad man vill minnas, att uppväxten inte spelar roll?

– Jo. Därför är det bra att jag har Morgan med mig, om han tycker att manuset är okej känns det bra. Och jag tror ju att det går att ta kontroll över de val vi gör, säger Henrik Fexéus och syftar på hur Morgan Alling berättat om sin tuffa uppväxt i fosterhem.

Henrik Fexéus säger att hans tidigare föreställningar har talat till publikens intellekt, men att den här ska tala mer till publikens känslor.

ANNONS

– Jag hoppas att den blir rolig men också obehaglig och läskig. Tanken är bland annat att få publiken att glömma första numret. Jag vill att de ska ifrågasätta det jag säger och aldrig vara riktigt säkra på när jag luras och när jag inte gör det.

För Henrik Fexéus har arbetet med föreställningen varit utvecklande. Manuset har han delvis skrivit tillsammans med Morgan Alling och manuset och deras täta samarbete har fått honom att fundera över vem han är och varför.

– När jag var liten sattes inte diagnoser på barn, men i dag hade jag kanske fått diagnosen Asperger. Jag förstod inte andra barn och hade svårt för oordning. När jag växte upp bestämde jag mig för att lära mig allt om mänskligt beteende. Men jag är fortfarande en extrem kontrollmänniska och det har varit en personlig resa att arbeta tätt ihop med Morgan. Jag blev tvungen att flytta in i hans box och fick syn på min egen box utifrån.

Jag hoppas att föreställningen blir obehaglig och läskig.

Fakta

Saknar framtidsdrömmar

Namn: Henrik Fexéus.

Ålder: 43 år.

Bor: Hammarby sjöstad.

Familj: Sambo och tre barn, 4, 12 och 14 år gamla.

Yrke: Författare, programledare och underhållare.

Karriär: Har skrivit böcker om praktisk psykologi, påverkan och ordlös kommunikation. På scen och i tv har han skapat ofta illusionen av att kunna läsa publikens tankar. Har suttit med i juryn i tv-programmet Talang och turnerat med showerna Sinnescirkus och I ditt huvud.

Aktuell: Med föreställningen Box på Maximteatern.

Framtidsdrömmar: ”Jag har inga drömmar. Om jag drömmer om någonting brukar jag skaffa mig en plan för att nå dit. För mig är en dröm något ouppnåeligt.”