ANNONS

Fika ska locka till konst

En del kaféer bannlyser barnvagnar, men för Kim Bergman, ansvarig för Café T, är ”lattemammor” och lattepappor” inga problem – tvärtom så välkomnar han föräldralediga med barnvagnar som vill dricka kaffe.
En del kaféer bannlyser barnvagnar, men för Kim Bergman, ansvarig för Café T, är ”lattemammor” och lattepappor” inga problem – tvärtom så välkomnar han föräldralediga med barnvagnar som vill dricka kaffe.
Tensta konsthall har ­slagit upp portarna igen efter en rejäl uppfräschning.

Med två nya utställningar och ett efterlängtat fik hoppas man bli en träffpunkt för alla.
ANNONS

Det har varit tyst om Tensta ­konsthall under hösten. Utställningsverksamheten har legat helt nere när lokalerna har fräschats upp.

Men den 12 januari slog konsthallen upp sina dörrar igen med nymålade väggar, två nya utställningar och Tenstas nyaste fik: Café T, som officiellt invigs i dag, tisdag.

– Vi kommer att servera så mycket ekologiskt som det går, och kommer att använda det vi själva odlat på Hästa gård när det är säsong, säger Kim Bergman, som är ansvarig för kaféet.

Företaget Blå vägen driver kaféet. De erbjuder arbetsträning för arbetssökande och långtidssjukskrivna.

– Vi vet inte exakt hur många som ska jobba här, vi får se hur många som ryms i köket, säger Kim Bergman.

Han hoppas att fiket i konsthallen kan bli en ny mötesplats för Tenstaborna. Till sommaren kan det bli aktuellt med en uteservering, och Kim Bergman ser fram emot att se folk samlas runt borden och på trappan på Taxingeplan.

Konsthallschefen Maria Lind tror att kaféet kan vara en nyckel för att locka fler Tenstabor.

– Vi är otroligt glada över att det äntligen har blivit ett kafé här, jag hoppas att många kommer hit för att testa Kims hembakade biskvier och att man passar på att ta sig en titt på utställningen, säger hon.

Förutom att väggarna målats vita har en vägg tagits bort för att skapa bättre utställningsyta. Blomsterinstallationen som tidigare fanns på väggen när man kom in i konsthallen är borta.

ANNONS

Bakom den avskalade inred­ningen i kaféet med en gul soffa, vita stolar och vita bord står ­arkitekten Filippa Stålhane, som är lärare på Tensta arkitektur­skola.

Den 1 januari var det ett år sedan Maria Lind tog över som konstnärlig chef. Inom det internationella konstlivet är hon ett tungt namn, och har jobbat över hela världen. Utställningen ”Abstract possible” är hennes första som chef på Tensta konsthall.

Har det varit frustrerande att inte få visa upp någonting förrän nu?

– Om man gör ett grundarbete blir det bättre. Nu handlar det mycket om att stärka konsthallens ekonomi, den är extremt underfinansierad i förhållande till sin storlek, säger hon.

Över 800 personer var inbjudna till öppningsdagen, det var både folk från Tensta, Rinkeby och övriga Järva, från innerstan och till och med några hitresta besökare från andra delar av världen, berättar Maria Lind.

– Det känns otroligt roligt att det kom så många från Tensta och att stämningen var så bra.

En annan nyhet är att konsthallen har infört frivilligt inträde. Tidigare var det gratis för Tensta-borna men inte för andra.

– Frivilliga donationer är vanliga i USA till exempel. Nu testar vi det här, säger hon.

Bakom inredningen i kaféet står arkitekten Filippa Stålhane, som är lärare på Tensta arkitekturskola.

Vi vet inte ­ exakt hur många som ska jobba här, vi får se hur många som ryms i köket .Kim Bergman

Fakta

Två nya utställningar

Tensta konsthall nyöppnade igen den 12 januari med två nya utställningar. Utställningen ”Abstract Possible: The Stockholm Synenergies” visas fram till den 2 april. 22 konstnärer från ett tiotal länder medverkar.

”Bidoun Library”, som är ett mobilt bibliotek, visas fram till maj. På Tensta konsthall undersöks trycksaker publicerade i Sverige med koppling till Mellanöstern.

Källa: Tensta konsthall