Film ska ändra Finlandsbild

Kan en tvär finsk lantbrukare som tvingas till Helsingfors vara med och förändra svenskarnas bild av Finland? ”Kverulanten” är en av alla finska filmer Finlandsinstitutet hoppas på. FOTO: Ur ”Kverulanten”
Kan en tvär finsk lantbrukare som tvingas till Helsingfors vara med och förändra svenskarnas bild av Finland? ”Kverulanten” är en av alla finska filmer Finlandsinstitutet hoppas på. FOTO: Ur ”Kverulanten”
Finland är mer än bastu och alkohol. I en storsatsning på ny finsk film hoppas Finlandsinstitutet att svenskarnas bild av landet ska moderniseras. Bion i Hallunda är en av fyra i Stockholm som kommer att visa finskt i höst.

Först ut är filmen ”Kverulanten” som varit en gigantisk succé i Finland. Den har lockat en halv miljon biobesökare i grannlandet med drygt 5 miljoner invånare.

Nu återstår att se om finskspråkig film kan locka biopublik även i Botkyrka och Hallunda Folkets hus. Det tror i alla fall Folkets hus-chefen Bosse Andersson:

– Det finns en stor grupp i Botkyrka med rötter i Finland, säger han.

År 2010 fanns det i Botkyrka 4 655 personer som antingen var födda i Finland eller hade båda föräldrarna därifrån.

– Vi vill vara en kulturaktör och det här är ett test vi gör i höst, säger Bosse Andersson.

För Finlandsinstitutet som satsar extra på kulturexport från och med i år finns fler filmer än tidigare att distribuera till svenska biografer. Ett av de viktigaste målen för dem är att modernisera bilden av Finland i Sverige, berättar Julia Immonen som är kulturproducent på Finlandsinstitutet.

– Såklart finns svenskar som vet mycket. Men om man ska generalisera så har många en föråldrad syn på Finland. Folk vet inte så mycket om sin granne i öster. Som finländare i Sverige märker många snabbt att en hel del svenskar har associationer till bastu och alkoholkultur, säger hon.

I biosuccén ”Kverulanten” som är den första av fyra filmer i höst möter det gamla lantliga Finland det urbana och moderna när 80-årig lantbrukare ordineras fysio-­terapi i Helsingfors efter ett fall i en källartrappa.

– Den är skit-rolig, säger Bosse Andersson som sett och valt de fyra filmerna.

Han öppnar även för turkisk film i framtiden. Gruppen Botkyrkabor som har rötter i Turkiet är ännu fler än de som har rötter i Finland.

– När vi visat turkisk film tidigare har gensvaret varit enormt, säger han.

Fakta

Fyra premiärer under hösten

9 september: ”Kverulanten” (Mielensäpahoittaja, 2015).

14 oktober: ”Augusti gör oss galna” (Mieletön Elokuu, 2013).

11 november: ”De enda rätta” (Ainoat oikeat, 2013).

2 december: ”Kaparen” (Kaappari, 2013).