ANNONS

Filmfestival för juniorer kommer till Sollentuna

Filmfestival kommer till Sollentuna Bio
Finska Super Furball är en av tre filmer för barn som visas på Sollentuna Bio den 3 april.
Stockholms filmfestival Junior fyller 20 år i år och firar med bland annat ett gästspel på Sollentuna Bio den 3 april.
– Vi gör en extra satsning i år så att barn även utanför innerstan ska få en chans att uppleva kvalitetsfilm från hela världen på bio, säger Elaine Hildenborg, pressansvarig på Stockholms filmfestival.
ANNONS

Den 20:e upplagan av Stockholms filmfestival Junior pågår den 1–6 april och visar 35 filmer från 23 olika länder. De flesta av visningarna sker innanför tullarna, men det blir några gästspel på biografer i andra kommuner – och den 3 april är det alltså Sollentunas tur.

– I första hand riktar vi oss till skolor som kan gå med sina elever och vi har även tagit fram material att diskutera kring så att de kan jobba med filmerna sedan. Och det är helt kostnadsfritt, säger Elaine Hildenborg.

Temat i år är ”Democracy in danger”

Men nu har visningarna i Sollentuna även öppnats upp för Filmfestivalens medlemmar så att de kan boka biljetter och gå med sina barn, om de har möjlighet.

Temat för årets Stockholm filmfestival Junior är ”Democracy in danger”.

– Det handlar om till exempel klimatfrågan eller övervakningssamhället, säger Elaine Hildenborg.

Tre filmer på Sollentuna Bio den 3 april

Stockholms filmfestival Junior har en juniorgrupp med barn och unga som bestämmer vilken av alla filmer som ska belönas med filmpriset ”Juniors bronshäst”. Juniorgruppen är också med och intervjuar filmskapare och presenterar filmvisningarna under festivalen.

Utöver filmvisningar genomförs flera projekt under festivalveckan, bland annat den nationella kortfilmstävlingen ”1 Min Film” för alla Sveriges unga filmskapare mellan 6 och 19 år.

På Sollentuna Bio den 3 april visas tre filmer – ”Super Furball” klockan 09, ”Hacker” klockan 11 och ”Demons” klockan 13.

ANNONS
Fakta

En finsk, en dansk och en brasiliansk

Här är de tre filmerna som visas på Sollentuna Bio klockan 9, 11 och 13 den 3 april:

”Super Furball” är en finsk film om Emilia som lever ett väldigt vanligt liv, går i skolan och pendlar mellan att bo hos sin mamma och sin pappa, tills hon en dag blir biten av ett marsvin och upptäcker att hon fått superkrafter. Hon kan förvandla sig till ett hybrid-marsvin, flyga och även prata med djur. Det visar sig att Emilia har blivit utvald för att hjälpa fiskarna i en sjö som på grund av utsläpp i vattnet har blivit galna. Super furball är en berättelse om hur människan påverkar miljön runt omkring oss men även om mod, vänskap och att vara annorlunda.

"Super Furball" visas i Sollentuna Bio

”Super Furball” visas klockan 9 i Sollentuna Bio. Foto: Stockholms filmfestival Junior

Den danska filmen ”Hacker” (+6 år) handlar om 13-åriga Benjamin som får reda på att hans mamma som han sedan länge trott dog i en olycka verkar vara i livet. Han börjar undersöka saken vidare och alla spår leder till att det är den danska säkerhetspolisen som ligger bakom mysteriet. En nervpirrande film som berör aktuella frågor om hur teknik kan användas på fel sätt av högre makter för att påverka människor.

"Hacker" visas i Sollentuna Bio.

”Hacker” visas klockan 11. Foto: Martin Dam Kristensen

”Demons” (+15) från Brasilien är en film om Sofia, en ambitiös och flitig elev, och Ciro som är tafatt och spontan. De hamnar tillsammans i en utmanande situation när deras skola blir ockuperad av studentrörelsen. Deras inblandning i händelsen kommer lära dessa 15- och 16-åringar värderingar om empati, kärlek och upplevelsen av solidaritet. Filmen är baserad på de händelser som inträffade i Brasilien år 2015. Den dåvarande regering stängde ner skolor vilket tvingade elever att åka långt. Under året blev mer än 1 000 skolor i Brasilien ockuperade av elever.

"Demons" visas i Sollentuna Bio.

”Demons” visas klockan 13. Foto: Stockholms filmfestival Junior

Källa: Stockholms filmfestival Junior
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.