ANNONS

Finland firar 100 år med fest i Kungsan

Hipp hurra för Finland som fyller 100 år
Hipp hurra för Finland som fyller 100 år
Finland fyller 100 år och firar med en tredagars festival i Stockholm.
– Missa inte det här. Vi kommer vänta tills Finland fyller 150 år innan vi ställer till med något liknande igen, säger Helena Andersson på Finlands ambassad.
ANNONS

Finland firar 100 år. Och väljer att fira i Kungsträdgården. Allt om Stockholm tog ett snack med kommunikationskoordinatorn på Finlands ambassad i Stockholm, Helena Andersson för att få reda på varför.

Vill fira med grannen

Helena Andersson på Finlands ambassad.

Helena Andersson på Finlands ambassad.

– Temat för jubileumsåret är ”tillsammans” och vi ville naturligt fira tillsammans med vår kära granne Sverige, landet som Finland var ett med i många hundra år. Och när man fyller hundra måste man slå på stort, vi ville ha en festival dit alla är välkomna.

Svensk och finsk livemusik

Som besökare kan man enligt Helena förvänta sig högklassig musik av finska och svenska artister, allt från pop och rock till tango och a capella. Men det blir även en hel del annat.

– Förutom att lyssna på artister kan man smaka på god finsk mat och dryck, lyssna på paneldebatter, delta i galna sportgrenar, shoppa finsk design och för barnen finns det interaktiva lekplatser och en massa program.

Finska delikatesser

Just den finska maten är något Helena pratar gott om. Hon berättar att man kommer kunna testa skärgårdsröra på Malaxlimpa, renskav, Karelska piroger och Ålandspannkaka med sviskonkräm.

Svenska kungligheter

Helena vill verkligen poängtera hur stor den här festen är och hur viktig den är – både för Finland OCH Sverige.

– Vi har haft små festivaler innan, men storleksmässigt är inget i närheten av STHLM/SUOMI. Det är tre dagar och över 200 artister, Sveriges Kung och Drottning, Finlands president med fru och båda ländernas statsministrar kommer vara på plats. Jag tror vi väntar åtminstone tills Finland fyller 150 år innan vi ställer till med något liknande igen

ANNONS

Artister:  Bla Robert Wells, Anna Järvinen, Adam Tensta, Love Antell, Arja Saijonmaa Läs mer här