ANNONS

Finland 100 år – men längre än så i Järfälla

"Nu börjar man bli ’en i laget’ istället för att vara invandrare" säger Esa Tuuri.
"Nu börjar man bli ’en i laget’ istället för att vara invandrare" säger Esa Tuuri.
Grannen i öster fyller hundra i år, och det firas på flera håll i Järfälla. På torsdag håller Esa Tuuri från finska föreningen Varttuneet föredrag om den finska invandringen till kommunen – och enligt honom är de äldsta spåren nästan mer än fyrahundra år gamla.
ANNONS

Under rubriken ”Järfällas finska historia” håller Esa Tuuri på torsdag föredrag på Herresta bibliotek. I sitt föredrag vill Esa Tuuri knyta an den moderna finskheten, till de äldsta spåren av finnar i Järfälla.

– I norra änden av Säbysjön finns något som heter Finnängen. Det språkvetarna säger är att när det heter något med ”finn” eller ”bastu” i Stockholsmtrakten, då har det med finnar att göra. Och så har det hetat så länge man vet, åtminstone sedan början av 1600-talet, säger Esa Tuuri.

Kulturföreningen Varttuneet axlar ansvaret

Enligt Esa Tuuri är det framför allt föreningen Varttuneet som fört vidare den finska traditionen i kommunen, särskilt sedan inflödet av nyinvandrade finnar minskat avsevärt de senaste decennierna. Trots det har 10,1 procent av Järfällas befolkning finsk anknytning, enligt SCB.

– Varttuneet axlar ansvaret, och vi försöker knyta an till senare generationer också, där många kanske inte pratar finska. Det vi ser är att många tillställningar är populära, och det visar att finskheten lever. Det är trevligt, en kulturberikning vi försöker ge som invandrare, säger Esa Tuuri.

Esa Tuuri: De nya invandrarna har gjort finnarna till ‘en i laget’

Själv kom han till Järfälla, som många andra finnar, på 70-talet, i jakt på arbete. På den tiden, berättar Esa Tuuri, var det många finnar som kände sig i underläge när de kom till Sverige. Idag är det annorlunda.

– Finnarna var ju nästan den enda invandrargruppen. Nu börjar man bli ’en i laget’ istället för att vara invandrare, eftersom de nya invandrarna kommer längre ifrån. Det är nog en attitydfråga mer än något annat, säger Esa Tuuri.

Vad innebär hundraårsjubiléet för dig?

– På lördag har vi en familjedag, och vi försöker bygga lite på återblicken – vad är det som hänt? I det här fallet anknyter vi till finskheten i Järfälla. Vi ska försöka föra lite gammal kultur till nya generationer.

ANNONS
Fakta

Föredrag på Herresta bibliotek

Esa Tuuri: ”Järfällas finska historia”

Torsdag 7 december kl. 19, Herresta bibliotek

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.