Så firas Parkernas dag i västerort

Parkernas dag västerort
Gigantiska såpbubblor, öppet hus på Hesselby slott och clowntrio står på schemat.
Gigantiska såpbubblor, äppelteater, guidade turer och ponnyridning. Så firas parkernas dag i Bromma, västerort och Järva.

På lördag är det parkernas dag, en högtid som Stockholms stad har infört. Då arrangerar stadsdelarna i staden olika aktiviteter för att medborgarna ska upptäcka och njuta av grönskan som finns runt knuten.

Fakta

Bromma: Äppeltema vid Åkeshovs slott

I Bromma firas parkernas dag vid äppellunden vid Åkeshovs slott – och här står stadsdelens frukter i fokus. Pomologen Mats Brokvist är på plats för att svara på alla frågor som finns om äpplen. Dessutom kan en ta med sig ett äpple eller kvist från sin egen trädgård eller innergård så gör pomologen en sortbestämning. Och så blir det barnteater i äppelversion.

Program:

11-13: Träffa pomologen Mats Brokvist.

12-13 Dramapedagogen Cecilia Klingspor gör föreställningen Draken och äventyret – i en särskild äppelversion.

12-12.30 och 14-14.30: Blackebergs bibliotek dramatiserar boken ”Det börjar med ett frö med musik” tillsammans med barnen, som får spela frön som växer upp till träd. Dessutom får publiken möjlighet att plantera något i samband med föreställningen.

13-15: Ponnyridning med hästarna från Linda och ministars, gratis.

Källa: Stockholms stad
Fakta

Hässelby-Vällingby: Öppet hus på Hesselby slott

I Hässelby-Vällingby firas parkernas dag vid Hesselby slott – och det finns möjlighet att få en guidad visning av slottet och av Grimsta naturreservat.

Program:

10-11 och 12-13: Guidad visning av Hesselby slott.

10.30-12.30: Stadsdelsförvaltningens parkingenjörer är på plats.

11-14 En tre timmar lång naturguidning i Grimsta naturreservat med naturvägledare Peder Curman, förbi Hesselby slott, till gamla by- och herrgårdslandskapet med rester av alléer, trädgårdar, gamla torp och stenmurar.

13.15-13.45: Jazzmusik med Caroline Langenheim

Sångerskan Caroline Langenheim sjunger jazziga låtar från de senaste 50 åren, med kompositörer som Cornelis Vreeswijk, Barbro Hörberg och Hasse & Tage.

11-15: Promenad och fika hos Hässelby slotts koloniträdgårdsförening

Föreningen säljer hembakat fika på caféet.

Källa: Stockholms stad
Fakta

Järva/Spånga: Gigantiska såpbubblor i Rinken

Parkleken Rinken

Orkestermarsch från Rinkeby till parkleken Rinken, där det blir show med gigantiska såpbubblor. Dessutom invigs nya Bromstensparken, när Järva och Spånga firar Parkernas dag.

Program, parkleken Rinken:

12.30: Blåsorkestern Süperstar orkestar marscherar från Rinkeby centrum till parkleken Rinken. Och det finns möjlighet att haka på!

13: Projektet Miljö- och klimatsmart parklek Rinken invigs av Susanne Tengberg, avdelningschef för Förebyggande ungdomsinsatser.

13.30: Show med gigantiska såpbubblor, som barnen får testa själva med hjälp av en cirkuspedagog.

14.30 Den stora skräpshowen med Vattenmannen och Speed.

15.15 Vinnare i Cykellotteriet – fina barn- och vuxencyklar lottas ut! Arbetsmarknadsförvaltningen bidrar med begagnade, säkra cyklar.

13-16: Tipspromenad genom parken, smaka grillade grönsaker, lär dig cykla med Cykelfrämjandet.

Program, Bromstensparken

10.30: Underhållning av clowntrio.

11.15-13: Ansiktsmålning.

Källa: Stockholms stad