ANNONS

Flickidolen på egna ben

Ännu en medlem i pop­trion EMD står på egna ben. Mattias Andréasson vill erövra Sverige med en helt egen stil.

Han börjar med Melodi­festivalen, en låt på svenska – och nästan ingen dans.
ANNONS

Efter flera år i poptrion EMD, med kollegorna Danny Saucedo och Erik Segerstedt, går Mattias Andréasson sin egen väg. Med egenkomponerade låten ”Förlåt mig” blir Melodifestivalen en nystart på solokarriären.

– Det är inte första gången jag står helt själv men det känns ändå konstigt. Det har varit tryggt att ha Danny och Erik med sig, säger han.

Lokaltidningen Mitt i träffar Mattias Andréasson på Södermalm, flera meter under marken, i EMD:s egen studio. Det är här han får utlopp för sitt musikaliska skapande som förhoppningsvis ska resultera i en platta senare i år.

– Det är bästa stället att arbeta men det är lätt att förlora all uppfattning om tid här nere. Förr kunde jag sitta hela nätterna och skriva och när jag bestämde mig för att gå ut så var klockan åtta på morgonen, berättar Mattias.

Men när dottern Estelle kom till världen för ett och ett halvt år sedan förändrades arbetsrutinerna dramatiskt. I dag är det arbete nio-till-fem som gäller.

– Mycket sömn blir det inte. Och då har inte jag varit den som fått ta den värsta smällen. Men det är så sjukt roligt att vara pappa så det spelar ingen roll.

Musiken finns så klart med även hemma på Kungsholmen – men stort stöd från dottern.

– Varje gång jag sätter mig vid pianot kommer Estelle och vill vara med och plinka. Dessutom lyser hon verkligen upp när jag spelar något eget så jag har i alla fall ett fan.

Musiken har varit en viktig del i Mattias papparoll ända sedan Estelle föddes.

ANNONS

– Första låten jag sjöng för Estelle var ”Anthem” ur Chess under vår första natt på BB. Hon var ledsen så jag ville sjunga för att få henne att somna men varför det blev just den vet jag faktiskt inte.

I dag är det dock andra toner som gäller. Tanken är att han nu ska slå igenom med en helt egen stil.

– Många tror säkert att allt som är EMD är jag men så är det inte, säger Mattias som beskriver sin stil som modern r’n’b-pop på svenska.

Han konstaterar att det är kul men samtidigt en stor utmaning att sjunga på svenska.

– Det tog faktiskt tid innan jag själv trodde på idén. Ett ”kom igen” är inte lika coolt som ”let’s go”. Det är helt enkelt lättare att komma undan på engelska. Många gånger räcker det med ett fett beat och en bra grund och sedan går det typ att sjunga ”In the club”, haha, säger Mattias, och syftar på EMD-kollegan Dannys medverkan i förra årets melodifestival.

I år kommer dessutom just den forna kollegan att bli en rival om segern, eftersom även Danny ska tävla i årets festival. Att stå som segrare i Globen är dock inte målet för Mattias Andréasson.

– Visst hade det varit kul att vinna men det tror jag inte att jag gör. I första hand vill jag ta Sverige och det finns ingen översatt vinnar-version på lager.

Mattias Andréasson brukar sjunga och spela för dottern Estelle, 1,5 år. ”Hon lyser upp när jag spelar något eget så jag har i alla fall ett fan”, säger han.

Fakta

Sjunger om uppbrottet från flickvännen

Namn: Mattias Andréasson.

Ålder: 30 år.

Familj: Sambon Catharina och dottern Estelle, 1,5 år.

Bor: Kungsholmen men kommer ursprungligen från Västerås.

Yrke: Artist. Kom femma i Idol 2007 och vann Let’s dance 2010.

Aktuell med: Tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling, i Leksand, den 18 februari.

Om tävlingslåten ”Förlåt mig”: ”Den handlar om en period när det tog slut mellan mig och min tjej. Det hela var ett gemensamt beslut men jag var kanske den mest drivande till det. Men sedan ångrade jag mig och kom på att jag var alldeles för mycket uppe i mitt eget.”