80-talet i fokus på filmfesten i Rålis

Från filmen Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.
Från filmen Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.
Med start på onsdag är det dags för utebio i Rålis. Och den här sommaren är det tema 80-talsklassiker.
Dirty Dancing och Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott är två av filmerna som visas.

Den här veckan bjuder Stockholm filmfestival in till gratis bio på en gigantisk filmduk i Rålambshovsparken. Fem riktiga storfilmer från 80-talet, som folk födda innan 1980 garanterat har sett, kanske når en ny publik den här sommaren.

Do the right thing (onsdag)

På en otroligt varm dag i Brooklyn, där alla är klädda i supercoola kläder konfronteras en pizzaägare med det faktum att han bara har porträttfoton av vita på sin wall of fame – något som leder till ett upplopp i kvarteret till tonerna av Public Enemys Fight the power.

Regissör: Spike Lee

År: 1989

Min granne Totoro (torsdag)

Tecknat mästerverk om en japansk familj som flyttar till landet och där döttrarna blir vänner med det snälla sagomonstret Totoro. Väldigt catchy soundtrack dessutom.

Regissör: Hayao Miyazaki

År: 1988

Dirty Dancing (fredag)

En på alla sätt underbar film där mannen som objekt blir föremål för en kvinnas lust men också fylld av fantastiska scener och späckad av roliga citat ” I  carried a watermelon”

Regissör: Emile Ardolino

År: 1987

Det stora blå (lördag)

En svår, ung och sexig man gillar att fridyka. Han utmanas av en äldre sexig man i en film om prestige, vänskap men också om havet.

Regissör: Luc Besson

År: 1988

Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott (söndag)

Väldigt passade titel på den här färglada farsen fylld av kvinnor på gränsen till nervsammanbrott som till stora delar utspelar sig i en av filmhistoriens härligaste lägenheter.

Regissör: Pedro Almodóvar

År: 1988

Alla filmer börjar klockan 21.00