Följ med på fikaturné

Kerstin Örner och Birgitta Örner Lundstedt driver Hovcaféet tillsammans, vid Sätra ridstall. Det är god åtgång på deras smarriga bakverk och mustiga soppor.
Kerstin Örner och Birgitta Örner Lundstedt har fullt upp i Hovcaféet vid Sätra ridstall.
Napoleonbakelser, semlor, passionsmoussetårta och cheesekake … Adam Engman, alltiallo på Konditori Lyran, har mycket att frestas av.
Adam Engman, alltiallo på Konditori Lyran, har mycket att frestas av.
Janina Järn firas sin 80-årsdag på Konditori Lyran, tillsammans med maken Sven och goda vänner, bland andra Mahmoud Hamdan.
Janina Järn firar sin 80-årsdag på Lyran, med maken Sven, Mahmoud Hamdan och andra.
Soukaina Bouchta severar frukost vid Billströms konditori från klockan 7.30 på morgonen.
Soukaina Bouchta severar frukost vid Billströms konditori från klockan 7.30 på morgonen.
Safaa Hasu visar färska baklavas i Bredängs konditori.
Safaa Hasu visar färska baklavas i Bredängs konditori.
Sabira Bukic, Zrinka Vuckovic och Fatima Coric träffas i Bredängs konditori för att prata om Bosnien.
Sabira Bukic, Zrinka Vuckovic och Fatima Coric träffas då och då i Bredängs konditori.
Får det lov att vara en bit passionsmoussetårta, medan du blickar ut över Mälaren?
Eller kanske en baklava, medan du ser Bredäng vakna till liv?
Följ med på fikaturné i Skärholmens stadsdel!

Janina Järn vet precis vad hon ska beställa när hon kommer till konditori Lyran: en räkmacka åt maken och mazariner åt sig själv och sina vänner. Det är hennes födelsedag, och den vill hon gärna fira med att äta något gott i den k-märkta villan i Bredäng.

– Jag fyller 80 år idag och kommer hit med några goda vänner. Det här är ett favoritställe för oss. Det är så vackert, särskilt på sommaren när det är fullt av folk i trädgården, säger Janina Järn.

Så här års blir det dock en fika inomhus. Det är inte heller illa. Inredningen är visserligen lite sliten, tycker hon, men det är kristallkronor i taket och genom fönstren ser man Mälaren gnistra mellan träden.

I 35 år har Janina Järn bott i Bredäng. Lika länge har Lyran varit ett utflyktsmål för henne och maken Sven. De kan inte räkna alla gånger de har fikat här, och glatt sig åt snickarglädjen från 1860-talets mitt.

Klassiska bakverk

Gillar man klassiska bakverk är det också hit man ska bege sig. Det egna bageriet satsar hårt på det, och disken dignar av allt från Napoleonbakelser och franska chokladtårtor till dammsugare och hallongrottor. Men tar också upp nya influenser, till exempel genom att använda exotisk frukt.

Passionsmoussetårta, en omtyckt specialitet vid Konditori Lyran.

– Passionsmoussetårtan är jättepopulär. Den är nog min egen favorit också. Den smälter i munnen, säger Adam Engman, som jobbar i serveringen.

Lyran kan betraktas som konditoriernas Grand Old Lady i Skärholmens stadsdel, och på helgerna ringlar köerna ofta långa. Men det finns förstås fler mysiga fikaställen. En relativ nykomling är Hovcaféet vid Sätra ridstall, bara en kort bit från Sätra varv.

Mitt i tittar in en söndag, då många föräldrar äter ställets paradrätt: röd, mustig linssoppa med ostmacka. Genom stora glasfönster ser de samtidigt barnen rida i lilla ridhuset.
– Men det är inte bara de som rider, eller har barn som rider, som kommer hit. Många andra tittar också in här när de är på promenad, säger Birgitta Örner Lundstedt, som driver kaféet ihop med sina systrar, Kerstin och Malou Örner.

Röd linssoppa med ostsmörgås, en paradrätt på Hovcaféet vid Sätra ridstall.

Röd linssoppa med ostsmörgås, en paradrätt på Hovcaféet vid Sätra ridstall.

 

Sedan hösten 2015 håller de öppet alla dagar utom fredagar. De bakar allting själva – allt från matbröd och bullar till mjuka kakor och småkakor.
– Kardemummakakan är en favorit för många, och morotskakan. Och så blåbärsrulltårtan, men den har vi bara på helger, säger Birgitta Örner Lundstedt.

Systrarna får mycket beröm för sina smarriga och billiga bakverk – och för sin hemtrevliga inredning. De har själva byggt de avlånga träborden och sett till att soffor och stolar kommit på plats. Så var också Kerstin Örner arkitekt före pensionen, medan Birgitta Örner Lundstedt var speciallärare.

– Vi har ingen som helst bakgrund inom den här branschen men har alltid tyckt om att baka, säger hon.

Utsikt över torget

Både Lyran och Hovcaféet ligger perfekt för fikasugna på promenad i Sätrareservatet, liksom Skärholmens gård som flyttar sitt kafé till en stuga vid vattnet under våren och sommaren. Vill man känna asfalt under fötterna finns andra alternativ. Billströms konditori vid Skärholmstorget, till exempel. Här kan man se ut över folklivet medan man dricker sitt kaffe. Dörren öppnas redan klockan 7.30.

– Det är många som vill äta frukost här. En fralla kostar bara 35 kronor så det är populärt, säger Soukaina Bouchta, delägare i kaféet.

Precis som i de andra konditorierna erbjuds också varma rätter här. Men mackorna är ändå mest sålda, och det är god åtgång på de elegant utformade tårtorna. Och så har konditoriet en udda specialitet: chokladbollar på ett kilo.

– Föräldrar brukar köpa dem till barnkalas, barnen tycker de är roliga. Man ska nog inte äta hela ensam, säger Soukaina Bouchta och skrattar.

Baklavas lyser däremot med sin frånvaro, trots att många i området kommer från Mellanöstern. Orsaken är att storsäljaren Al Shami Sweets ligger alldeles intill, i SKHLM.

Perfekt för morgontidiga

Ett par t-banestationer bort erbjuder dock Bredängs konditori detta orientaliska bakverk, gjort av filodeg, honung och olika slags nötter. Kaféägaren Safaa Hasu visar stolt upp en laddning.

Safaa Hasu visar färska baklavas i Bredängs konditori.

Safaa Hasu visar färska baklavas i Bredängs konditori.

– Baklavas köper vi in, men allt annat bakar vi själva, säger han med en nick mot disken där prinsesstårtor och frukttårtor trängs med blåbärspaj, äppelkaka och andra godsaker.

För den morgontidige är Bredängs konditori perfekt. Här slår man upp dörrarna redan klockan 6. Det är bara att slå sig ner, dricka sitt morgonkaffe, äta sin macka och se på medan torget sakta fylls med liv.