ANNONS

Följde hiphopduo i fem år

Även Tora Mkandawire Mårtens kommande projekt är en film om dans; en spelfilm om svenska turister som lär sig dansa salsa på Kuba.
Även Tora Mkandawire Mårtens kommande projekt är en film om dans; en spelfilm om svenska turister som lär sig dansa salsa på Kuba.
Varken Niki Tsappos eller Martha Nabwire har hittat någon som de kan dansa på samma sätt med, som med varandra.
Varken Niki Tsappos eller Martha Nabwire har hittat någon som de kan dansa på samma sätt med, som med varandra.
Niki Tsappos och Martha Nabwire.
Niki Tsappos och Martha Nabwire.
När dans-duon Niki Tsappos och Martha Nabwire som första kvinnor någonsin vann världsmästerskapen i hiphop 2010 hade de regissören Tora Mkandawire Mårtens i hasorna.

De fem årens filmande har nu mynnat ut i dokumentärfilmen ”Martha & Niki” – vilken redan har vunnit pris.
ANNONS

Tora Mkandawire Mårtens älskar dans och delar själv in sitt liv i före och efter att hon började dansa salsa för 17 år sedan.

2010 såg hon ett youtube-klipp på hiphopdansaren Martha Nabwire och blev helt fast. Hon började filma Martha, som då bildat en dansduo tillsammans med Niki Tsappos, under en tävling i Stockholm samma år.

– De har en sådan enorm kraft och energi tillsammans, jag blev helt tagen. Jag älskar hiphopmusik men hade inte sett dansen på det sättet tidigare. Under dansbattles så är det ren improvisation som gäller, det var så coolt att se.

Vinsten gav Martha och Niki en biljett till världsmästerskapen i hiphop, Juste Debout, i Paris. Och Tora hängde på. Energin blixtrade, och de vann battle efter battle. Även finalen. Som de första kvinnorna någonsin.

– Jag kände bara yes! detta är så unikt. De var verkligen pionjärer i den här mansdominerade världen och många killar blev väldigt paffa när de vann.

Sedan den dagen har det gått fem år och många fler tjejer har tagit plats på scenen. På de åren har duon också brutit upp och reser i dag runt som individuella dansare. Förutom passionen för dansen och den starka kemin mellan Niki och Martha så handlar filmen också om hur svårt det kan vara att göra slut med en vän, för att man drar åt olika håll.

– Det var mitt mål med filmen, att kunna berätta den historien med bilder utan allt för mycket ord. Jag blev deras bollplank, det var så mycket som låg under ytan som de inte kommunicerade om.

”Martha & Niki” är inte den första filmen om dans som Tora gjort. Och inte heller den sista.

Som sitt slutprojekt från dåvarande Dramatiska institutet (nuvarande Stockholms dramatiska högskola) 2007 gjorde hon filmen Tommy om en före detta balettstjärna i Havanna.

ANNONS

Och hennes nästa projekt blir en spelfilm om svenska turister som reser ner till Kuba för att dansa salsa med kubaner, ett avsnitt som finns med även i filmen om Niki och Marta.

– Det är fiction, men baserat på verkliga händelser, jag har hur mycket som helst att ta av. Det är min första långfilm som är fiction, vilket känns både superkul men också svårt.

Manuset är påbörjat och Tora brottas nu bland annat med hur hon ska få fictionen att överträffa verkligheten.

– Vissa scener från dokumentären är så sjukt bra, verkligheten överraskar hela tiden. Det är ett otroligt komplext möte mellan kubanerna och svenskarna. Maktbalansen, men också bilden som kubanerna har av oss som kommer ner, och bilden som turisterna förmedlar till dem.

I dag är Tora bosatt i Pretoria, Sydafrika, men hon kommer ofta till Stockholm och Mariatorget där hon växt upp och även driver sitt produktionsbolag.

– Det här är mina hemmakvarter, men jag älskar Sydafrika, det är ett så intressant land med så mycket historia. Både människorna och konstvärlden där ger mig en enorm inspiration.

Har hon en dålig dag har hon dock ett knep för att bli på bättre humör.

– Jag ser ett klipp med Niki eller Martha, det ger mig sådan energi!

Fakta

Prisad film

Namn: Tora Mkandawire Mårtens.

Ålder: 37 år.

Bor: Uppväxt vid Mariatorget, bor nu i Pretoria.

Familj: Man och tvillingar som är två år.

Aktuell: Med dokumentärfilmen Niki & Martha som hade premiär 22 januari. Filmen tilldelades Honorary mention Nordic documentary award vid Nordisk Panorama i Malmö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.