Musik: ”En chans att gå på toa”

Galan  leds på scen av författaren och radioprofilen Hanna Hellquist och Jonas Lundqvist.
Galan leds på scen av författaren och radioprofilen Hanna Hellquist och Jonas Lundqvist.
På Manifestgalan hyllas artister från oberoende skivbolag. Sångaren Jonas Lundqvist och radioprofilen Hanna Hellqvist leder galan från scen.
– Musik för mig, en chans att gå på toaletten, säger Hanna Hellquist.

Manifestgalan som går av stapeln 10 februari handlar om artister från mindre oberoende skivbolag. Galan ska vara ett alternativ till Grammis och P3 Guld och i år är det radioprofilen Hanna Hellquist som leder galan från scen tillsammans med artisten Jonas Lundqvist.

– Jag har fixat en bra klänning så nu börjar det bli dags att skriva ett bra och roligt manus om varför den här galans behövs, säger hon.

Varför behövs den? 

– Som programledare i radio är musik ett avbrott i sändningen. En chans att springa på toaletten eller att att ta en extra kopp kaffe, så egentligen är jag inte alls rätt person att svara på den frågan. Men, jag tycker det är fint att de tar all musik på lika stort allvar. Till och med musikstilen Rytm, har en egen kategori.

Vilket pris ser du mest fram emot? 

– Årets dansband. Även om jag inte har någon jätterelation till den musiken så älskar jag den. (Hanna börjar sjunga på Lars-Kristerz låt ”Jag måste ringa Carina”). Men jag tycker också att det ska bli så himla roligt att leda galan med Jonas.

 Vad har du och Jonas (Lundqvist) för relation sedan tidigare? 

– Han är min hundvakt. Eftersom vi bor grannar får min dvärgtax Ines, som hatar att vara ensam, hänga hos Jonas och hans familj varje dag. Det har räddat mitt liv.

Brett utbud

Liveakterna på 2017-års upplaga av Manifestgalan

Några av liveakterna på 2017-års upplaga av Manifestgalan. Foto: Pressbilder/ Manifestgalan.

Även om flera av de nominerade artisterna på Manifest, som exempelvis Silvana Imam, Erik Lundin, Tonbruket och dansbandet Casanovas, är påtänkta för en Grammis har Manifest letat upp flera akter i utkanten av Musiksverige, band som folkbandet 232 strängar eller syntbandet Roya. 

–  Det stora skillnaden från andra musikgalor är dessutom att vi är öppna för alla. Vem som helst kan köpa en biljett och komma och kolla säger galans projektledare Elin Hedman.

Manifest börjar 19.00 10 februari på Nalen.

Läs mer om de nominerade på Manifestgalan här.