Folkfest när gatuartister samlas i Kungsan

Gatukonstnärer i Kungsan.
Gatukonstnärer i Kungsan.
Från trollkarlar till graffitikonstnärer. Under tre dagar bjuder en rad olika gatuartister på underhållning när Stockholm Street Festival intar Kungsträdgården.

Mellan den 30 juni och 2 juli är det återigen dags för den årliga festivalen Stockholm Street Festival.

Då samlas allt från akrobater, jonglörer och clowner till rockringsdrottningar, komiker och trollkarlar i Kungsträdgården för en folkfest fylld med häftiga shower. Gatuartisterna kommer i år från Irland, Australien, USA, Nya Zeeland, Portugal, Kanada och Tasmanien.

En av landets ledande festivaler för gatuartister

Festivalen startades för åtta år sedan av Thorsten Andreassen. Han är själv varieté- och gatuartist och leder den än idag.

– Han blev förbaskad på att en annan gatuartist fick böter för att han uppträdde i Stockholm. Ilsken och rädd att gatan helt skulle förbjuda allt som inte var kommersiella uttryck så startade han festivalen. Och fick stöd från Stockholms kommun, berättar festivalens presschef  Henric Tiselius.

I dag är Stockholm Street Festival en av landets två ledande festivaler med några av  världens främsta gatuartister. Sedan förra året satsar festivalen också på gatukonst.

Tristan Eaton målar live

Bland annat kommer besökarna att kunna se en av världens just nu mest eftertraktade gatukonstnärer, Tristan Eaton, måla live. Eaton, som kommer från Los Angeles, jobbar annars heltid med storskaliga väggmålningar som kan hittas i storstäder över hela världen – från Paris till Shanghai.

Hans målarduk den här gången är inte heller vad som helst. Under de tre dagarna som festivalen pågår kommer han att måla en gigantisk luftballong mitt i Kungsträdgården.

Vilka är årets höjdpunkter? 

– Årets gatuartister är högst olika och olika människor kommer att älska olika. Vi ser fram emot de fem graffitikonstnärerna (utvalda av Wallery Gallery) som målar varsin vägg live. Men det är klart att Tristan Eaton som kommer att måla på en uppblåst luftballong från skylift är svårslagen, säger Henric Tiselius.

Gratis cirkusskola och entré

Utöver alla shower kommer besökarna också att kunna prova på gratis cirkusskola, måla graffiti på en prova på-vägg, och köra e-sport utomhus.

– Allt detta är gratis, men gatuartisterna lever ju av att människor efter deras shower uppskattar dem så mycket att de ger en slant i sina ”hattar”. Så man får gärna ha med sig lite och ge till favoriterna. Har man inget behöver man inte ge något. Festivalen är öppen för alla med gratis entré, säger Henric Tiselius.

För den hungrige finns också ett tiotal olika food trucks med mat från olika delar av världen.

Fredag, 14:00 – 22:00. Lördag, 12:00 – 22:00. Söndag, 12:00 – 20:00. 

Mer info om festivalen hittar du här.