Folkrock från ett sovrum i Ör

Albin i studion.
Albin i studion.
Albin Eidhagen, låtskrivare och artist, är tillbaka på mammas gata. I studion på Logdansvägen spelar han in sin folkrock. Nu är han debutaktuell.

”Run run run” är Albin Eidhagens solodebut. Efter flera år i band har han valt att själv stå för musiken.

– Det är stor skillnad. Blir det kritiserat känns det ju väldigt personligt, men om folk tycker om det är det ju extra roligt.

Studion har han i sovrummet i lägenheten på Logdansvägen. Piano, sång och sju gitarrer, här tillbringas många sena kvällar och nätter efter dagar på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

– Jag har ljudisolerat rummet för att inte störa grannarna!

23-årige Albin är uppvuxen i Sundbyberg, började på Örskolan och stod på scen på Aggregat i Hallonbergen. Efter några år i exil på producentprogram i Piteå är han hemma igen.

– Jag bor några portar från där jag bodde som liten. Och mittemellan pappa på Spelmanshöjden och mamma i Näckrosen. Jag blir gärna kvar i Sundbyberg hela livet, jag gillar det gröna och lugnet och att det känns som en småstad, säger Albin.

Han tar gärna en repa till Saras basar i centrum för att fynda gamla instrument och prylar till studion. Albin vill att musik ska vara att förmedla en historia. Debutlåten handlar om psykisk ohälsa, han skrev den efter en relation där han kände att det var svårt att räcka till.

– Det är så många unga som mår dåligt idag, och det kan vara svårt att hjälpa varandra även om man vill.

Den 14 december spelar Albin Eidhagen på Scalateatern.