Fonko skildrar musikalisk boom i afrikanska länder

Sister Fa, en av musikerna som är med i dokumentären Fonko som har premiär på fredag.
Sister Fa, en av musikerna som är med i dokumentären Fonko som har premiär på fredag.
Lars Lovén, hemma i sitt kök, har rest runt på den afrikanska kontinenten i flera år och samlat material till filmen.
Lars Lovén, hemma i sitt kök, har rest runt på den afrikanska kontinenten i flera år och samlat material till filmen.
Black motion studio.
Black motion studio.
Rap från Senegal, housemusik från Sydafrika och Kuduro i Angola. Den afrikanska samhällsutvecklingen skildras genom musik i filmen Fonko som har premiär på Zita i morgon fredag.

– Om en politisk artist är ett undantag i väst är det snarare en regel i Afrika, säger Lars Lovén som tillsammans med filmens två andra regissörer Lamin Daniel Jadama och Göran Hugo Olsson under flera års tid rest till bland annat Sydafrika, Nigeria, Senegal och Ghana.

Regissörernas ambition har varit att hitta en gemensam nämnare för vad som skett på den afrikanska musikscenen de senaste åren. Med bred pensel målar de fram ett svar.

Det handlar dels om ett uppror mot den politiska situationen, växande ekonomier som ger växande inkomstklyftor och ökad korruption. Men framförallt är det en återgång till det egna musikaliska arvet. Artister har slutat snegla lika mycket åt väst och slutat respektera det koloniala arvet, menar den nigerianska artisten Nneka i en av de många intervjuer som filmen, som visades 2014 som en miniserie i SVT, bygger på.

Under resans gång träffar åskådaren exempelvis rapgruppen Waga 3000 från Burkina Faso. I Accra berättar den ghanesiske artisten Wanlov om hur han vill provocera stora hårda straighta män genom homosexuell åtrå samt med sin musik som han kallar Gospel porn. I Luanda hör vi Cabo Snoop om den kaosartade klubbmusiken Kuduro, musik från stadens slumområden som är baserad på traditionella rytmer och som nu spridit sig över hela världen.

– Det är en boom som inte synts sedan frigörelsen från europeiskt styre på 1960-talet. Lite förenklat upplever hela Afrikas musikscen just nu en guldålder, säger Lars Lovén.

Som en röd tråd mellan resorna över den afrikanska kontinenten ligger citat av kompositören Fela Kuti, som förutom sin musik också var känd för att vilja skapa en pan-afrikansk stat fri från kolonisatörernas förtryck.

Fakta

Släppfest med Fonko-tema på Södran

Fonko filmo festo. Förutom biopremiär på Zita ( Birger Jarlsgatan 37) är det också releasefest för filmen på Södra bar samma kväll, fredag 8 mars, med dj:s som Boddi Satva från Centralafrikanska republiken och Fonko soundystem.

Alternativa film. Premiär samma kväll har också Bland män och får, ett isländskt drama om två fårfarmande bröder, tillika bittra fiender, som varje år tävlar om vem som vem som har årets bästa bagge, samt Klanen, om den familj som bedrev systematisk kidnappning och satte skräck i Buenos Aires överklassfamiljer i början av 1980-talet.