ANNONS

Myten om försvunna japanen – så gick det sen

Shiso Kanguri och Marie och Eugene Petré
För över hundra år sen blev löparen Shiso Kanakuri bjuden på fika av Eugene och Maria.
När Shiso Kanakuri bröt maratonloppet och blev bjuden på fika av Maria och Eugene Petré i Sollentuna var det startskottet för en hundraårig vänskap mellan familjerna som levde på var sin sida av jordklotet.
ANNONS

Japanen som försvann mitt under OS-loppet var en seglivad myt i början av 1900-talet. I själva verket orkade Shiso Kanakuri inte slutföra loppet och återhämtade sig i trädgården hemma hos Eugene och Maria Petré i Sollentuna.

Nu ska händelsen filmatiseras i en japansk dramaserie och Tatjana Petré, Maria och Eugenes barnbarns barn, har bidragit med sina minnen och bilder till tv-teamet.

– Jag blev kontaktad för ett år sen, de kom hem till mig i Bromma. Det är en sån härlig historia som vår familj har levt med genom åren, säger Tatjana.

Hundra år av vänskap

Hon visade bilder på huset, sina morföräldrar och berättade vad hennes mormor ofta berättat för henne om OS-dagen för drygt hundra år sen.

– Mormor höll kontakt med Kanakuri i alla år och brevväxlade och skickade julkort. Hon pratade alltid varmt om honom och vi fick ett stort leende när han kom och hälsade på.

55 år efter maratonloppet bjöds Shiso Kanakuri in för att symboliskt springa över mållinjen. I samband med loppet besökte han då Eugene och Marias son Bengt och hans fru Elfe hemma i villan i Tureberg, samma villa som han besökt ett halvt sekel tidigare.

På museet i Tanama hänger en bild på Eugene Petré och Shiso Kanakuri från besöet på 60-talet. Foto: Tatjana Petré

På museet i Tamana hänger en bild på Eugene Petrés son Bengt och Shiso Kanakuri från besöket på 60-talet. Foto: Tatjana Petré.

– Han har hela tiden funnits med i vår familjs historia. Relationen med hans familj och hemstad ligger oss varmt om hjärtat.

ANNONS

2012 avtäcktes en minnesplakett över Shiso Kanakuris avhopp i Sollentuna och då var hans barnbarns barn och representanter för japanska ambassaden på plats. Därefter har familje Petré haft kontakt med släktingarna.

Hittade familjebilder på japansk museum

2013 reste de till Japan för att besöka Kanakuris hemstad Tamana i Kumamoto i södra Japan.

– Vi blev mottagna som ett stadsbesök, vår familj är kända i bygden. Det finns ett Kanakuri-museum och där har de flera bilder på vår familj. Tydligen hade min morfars far och mor gjort ett väldigt starkt intryck på honom.

Även om incidenten i OS 1912 inte är så omtalad i Japan är Shiso Kanakuri ett välkänt namn eftersom han ses som fadern för den modern sporten i Japan och framförallt stafettlöpning.

Familjen Petré hos borgmästaren i Tanama med Kanakuris springskor. Foto: Privat

Familjen Petré hos borgmästaren i Tanama med Kanakuris löparskor. Foto: Privat.

– Det var en fantastisk upplevelse att få komma över det och uppleva hur den här historien hänger kvar. Och Kanakuri har inspirerat oss att springa. Min bror var över och sprang Tokyo maraton 2013.

Vad kan man ta med sig av den här historien?

– Att något så enkelt som att ta hand om en människa kan ge avtryck så här långt efteråt är helt klart anmärkningsvärt. För min morfars far och säkert för många andra var det helt självklart att ta hand om en man som sprungit maraton och var slut. Men att den lilla bullen och saften kan påverka två familjer så här långt efteråt är fantastiskt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.