ANNONS

Startskott för förening för kreativa kvinnor

Podium, Trappan
Styrelsen för den nya nationella föreningen Podium.
Workshops, föreläsningar och sommarläger. Det ska peppa kvinnor, icke-binära och transpersoner att utöva sin kreativitet.
Den nationella föreningen Podium lanseras på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby på lördag.
ANNONS

Den nya kulturföreningen Podium ska genom workshops, sommarläger, föreläsningar och så småningom en egen festival ska inspirera och hjälpa tonåringar och unga vuxna att uttrycka sig kreativt.

– Man kan säga att Podium vill finnas där under hela resan, från första steget att börja experimentera till att hjälpa och stötta personen att nå sitt mål,säger Senait Tesfai, kommunikatör för Podium, i ett pressmeddelande.

Podium

Föreningens målgrupp är alla som identifierar sig som kvinnor, icke-binära och transpersoner.

– Om man tittar på t.ex. musikbranschen finns det statistik på att cirka 80 procent av dem som sitter på beslutsfattande och kreativa positioner är män och det är även 70 procent män som får synas mest på de 10 största musikfestivalerna i Sverige, säger Senait Tesfai.

”En 15-åring som kommer på lanseringsdagen ska gå därifrån med vetskapen att hen kan få hjälp att vidareutvecklas”

På lanseringsdagen på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby på lördag kan besökarna testa på kreativt skrivande, grafitti, stickning, streetart och foto/aktivism.

– Vi har exempelvis en vision om att en 15-åring som kommer på lanseringsdagen och engagerar sig i en workshop ska gå därifrån med vetskapen att hen kan få hjälp att vidareutvecklas genom att bli medlem i Podium.

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, Medborgarhuset Trappan

ANNONS

Gemenskapen är också en viktig del i föreningen, som arbetar för att överbrygga kulturella skillnader och stärka självbilden hos varandra genom att göra, höras, synas och utvecklas.

– Vi vet att kvinnor och utrikesfödda har sämre tillgång till socialt kapital än andra, både i sitt yrke och utanför arbetsplatsen. Genom att skapa och tillgängliggöra workshops, trygga sammanhang och nätverkande miljöer för unga som identifierar sig som tjejer, icke-binära och transpersoner ska vi underminera känslan av att vara ett alibi och att ständigt skapa och verka utifrån en minoritetsposition, säger Senait Tesfai.

Föreningen finansieras av ett treårigt projektstöd från Arvsfonden. Målet är bland annat att om inom några år skapa minst fem lokala föreningar i landet.