ANNONS

Första boken blev succé – nu är del två klar

Michael Wiander har skrivit barnböckerna om Dexter Olssons äventyr
Totalt ska det blir 12 böcker om Dexter Olssons äventyr, berättar Michael Wiander.
Sundbybergsförfattaren Michael Wiander är nu klar med sin andra bok i barnboksserien "Dexter Olssons Äventyr".
– Det bästa betyget är ändå att barn över hela Sverige tyckt så mycket om den, säger han.
ANNONS

Den första barnboken om Dexter Olssons äventyr kom ut förra hösten.

På ett år har den sålt över 4000 exemplar och fått beröm av både barn och höga betyg av biblioteket. Utbildningsminister Gustav Fridolin har också i mejl tackat Michael Wiander för hans ”insatser i förskolan”.

Del två – Dexter Olssons äventyr/Flykten till Vulkanön– har nu funnits i tryckt form i en månad och redan sålt 1000 exemplar.

– När man ger ut en vanlig bok på ett ganska okänt förlag, som jag gör, så brukar man räkna med att få cirka 500 exemplar sålda. Så det här är en succé. Det bästa betyget är ändå att barn över hela Sverige tyckt så mycket om den.

Dexter reser runt jorden

Boken finns att ladda ner gratis på jagharläst.se. I dag har cirka 400 barn laddat ner den och nio av dem har gett betyg – femmor rakt igenom. I barnens recensioner står att läsa:

”Jag kunde knappt sluta för att den var så bra. Bästa boken som jag har läst. När morfar höll på att dö bet jag nästan sönder läppen”.

”Vad jag minst gillar är att det är så lite tjejer men jag älskar boken ändå”.

ANNONS

När morfar höll på att dö bet jag nästan sönder läppen

Barnrecensent

– Barn är smarta, Det finns en poäng i att det var för få kvinnliga aktörer. I del två har jag tänkt på att ha lika många män som kvinnor, säger Michael .

Läsaren får i serien – som ska bli totalt 12 delar – följa Dexter Olsson och hans bästa vän, den talande apan Tomas, genom hela världen. I del ett är de på Nordpolen, i del två i Afrika och del tre ska utspela sig i Egypten.

Michael Wiander har skrivit barnböckerna om Dexter Olssons äventyr

Nikita, apan Tomas och Dexter som de kommer att se ut i de blivande serieböckerna om Dexter Olssons äventyr.

Inga monster och vampyrer

De största kritikerna har varit föräldrar som tycker att böckerna, som är uppåt 700 sidor, varit för tjocka menar Michael.

– När min dotter var 9 läste hon en bok i veckan och älskade tjocka böcker i serier. Till slut hade hon svårt att hitta nya böcker. Så jag bestämde mig för att skriva en bokserie med avsiktligt långa böcker. Jag har också frågat 200 elever och lärare i skolan vad de tycker och alla vill läsa tjocka böcker som inte är fristående – tvärtemot vad de vuxna tror.

Många vuxna har också gillat dem för att de inte innehåller monster och vampyrer, vilket många andra böcker för 8-13-åringar gör.

– Jag var själv väldigt rädd när jag var liten och vågade inte vara ensam hemma, så jag ville göra spännande böcker utan monster och vampyrer.

Böckerna om Dexter Olsson ska nu också bli till serieböcker.

Om man tycker att boken är tråkig så borde man få returnera den

Michael Wiander

– Det blir en blandning av en vanlig bok och seriebok, med stora bilder med text i. Tanken är att de ska vara tillgängliga för alla från 3 år och uppåt.

Och gillar man inte boken – skicka tillbaka den, tycker Michael.

– Det har jag alltid sagt, om man tycker att boken är tråkig så borde man få returnera den precis som en vara som man in är nöjd med.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.