ANNONS

Han såg U2:s första spelning i Stockholm

Bono, Underground, 1981.
Bono, Underground, 1981.
Klubben Underground låg i en gammal bowlinghall vid Sergels torg.
Klubben Underground låg i en gammal bowlinghall vid Sergels torg.
Sergels torg, 2 september 1981. Det då relativt okända bandet U2 äntrar scenen på källarklubben Underground på Sergels torg.
I publiken står fotografen Bernt Styrmer.
ANNONS

– Det var första gången jag såg dem. Jag hade köpt deras LP men visste inte så mycket om dem. U2 var ganska okända på rockscenen i Stockholm på den tiden, säger Bernt Styrmer, som var en av de första stockholmarna att fånga rockbandet på bild.

Det var glest i publiken i den gamla bowlinghallen intill Plattan. Men rockarna från Dublin gav allt.

– Jag tyckte att de var magiska. Trots att jag hade chansen att se dem flera gången efter den där spelningen gjorde jag det inte. Jag ville behålla den intima känslan, säger Bernt Styrmer.

Han har flera minnen från dåtidens musikscen i Stockholm. Sex Pistols på Kåren, Duran Duran på Ritz och Stray Cats på Underground. Annat är det nu.

– I dag är det mest coverband som spelar på uteställena, och det intresserar mig inte så mycket. Ofta måste man ta sig till en arena för att se de riktigt bra akterna.

Fakta

Minns du kultställena?

Studion, S:t Eriksplan. Stockholms bästa rockscen, enligt vissa. Här spelade Brainpool, Kent, Broder Daniel. The Curch, Yvonne och Popsicle innan stället lade ner 1999. Anledning: För hög ljudnivå.

Bal Palais, Kungsgatan. Den legendariska klubben låg i källarlokalen under nuvarande Casino Cosmopol. The Cure kom hit under sin turné 1980, Ella Fitzgerald höll en gratiskonsert (!) här 1956 och det var här Lill-Babs debuterade som sångerska.

Gino, Birger Jarlsgatan. ”Rikets flottaste rockklubb” höll spelningar med bland andra Green Day, Oasis, Fugees och Radiohead. Nu ligger en möbelbutik i lokalerna.

Domino, Hornstull. Nuvarande Friskis och Svettis var ungdomsdisko och rockscen fram till tidigt 90-tal. Bland artisterna fanns Jethro Tull och John Mayall.

Musikverket, Götgatsbacken. Punkscenen öppnade i slutet på 70-talet, men tvingades stänga efter gräl med hälsovårdsmyndigheten. ”Oväsen”, tyckte grannarna.

Ritz, Medborgarplatsen. En av 80-talets mest välmående rockklubbar låg i källaren under Hotell Malmen. Här gjorde Imperiet sin sista svenska spelning 1988.

Underground, Sergels Torg. I den gamla bowlinghallen vid Plattan gjorde U2 sin första spelning i Stockholm 1981, flera år innan bandet slog igenom internationellt.

Klubb Filips, Regeringsgatan. Öppnade i gamla Hovkonditoriet Filips lokaler 1967 och stängde bara ett år senare. Inriktningen var ”icke-kommersiell musik i psykedelisk miljö”. Höjdpunkt: gitarrguden Jimi Hendrix jamsession i september 1967.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.