Kenneth är förtrollad i ordets kraft

Kenneth Gärdestad
Humor är en viktig ingrediens i Kenneth Gärdestads liv.
Kenneth har alltid haft en längtan i sig, nu längtar han till barndomen.
Kenneth har alltid haft en längtan i sig, nu längtar han till barndomen.
Kenneth Gärdestad tog nyligen emot Musikförläggarnas hederspris, var med i TV4's Så mycket bättre och har ett stort finger med i filmen om Ted Gärdestad som kommer på bio under 2017. Han tänker ofta på sin bror och ser tillbaka på ett liv av längtan, oro och kärlek.

Om Klas Klättermus i Hackebackeskogen inte hade funnits när Kenneth var liten hade det aldrig blivit något samarbete mellan bröderna Kenneth och Ted Gärdestad. Det säger storebrodern Kenneth samtidigt som han nynnar fram visan om den poetiska lilla musen. Orden har alltid haft stor betydelse i Kenneths liv vilket återspeglar sig i hans låttexter, de flesta om kärlek.

– Innan jag skrev en låt frågade jag ofta Ted vad han ville att den skulle handla om. Han svarade alltid samma sak, om kärleken. Sådan var min bror, humanist, djurvän och kärleksfull. Ted ville ingen illa och det var därför det var så absurt att han blev misstänkt för Olof Palmemordet, säger Kenneth Gärdestad.

Kenneth beskriver den tiden som lite upp och ner. Han själv hade varit i USA och tagit sin master i arkitektur på MIT, Massachusetts Institute of Technology, och såg fram emot att arbeta. Året innan hade Ted varit och hälsat på och då kände Kenneth att allt inte var som det skulle med sin bror.

– Han var stressad och jagad av röster i hans huvud, eller onda andar som han kallade dem. Det var hemskt att se och sedan kom de där skotten på Sveavägen vilket inte gjorde saken bättre. Han blev vid ett tillfälle utpekad som 33-åringen och gick vi någonstans kunde folk skrika mördare efter honom. Det här påverkade både honom och mig. Ted kunde vara iväg på fester till sent och ringde för att bli hämtad. Jag var hela tiden orolig för honom och sov inte mycket under den här tiden, säger Kenneth.

I dag får Kenneth priser för deras musik vilket han ser som en upprättelse då det hela tiden fanns motsättningar mot Ted när han var i livet. Kenneth tycker det var märkligt att året då de  sålde flest skivor i Sverige, över 100 000 stycken, inte ens blev nominerade till en grammis.

När Ted sedan tog livet av sig lade Kenneth pennan åt sidan och slutade att skriva låttexter. I stället skrev han snuskiga snapsvisor, vilket blev ett sätt för Kenneth att komma vidare med sitt liv.

– Jag kunde inte fortsätta. Det kändes som att jag var otrogen mot Ted och ska jag vara ärlig kändes det inte lika roligt längre. Med snapsvisorna behövde jag inte tävla med mig själv och humorn hjälpte mig att få distans till hans bortgång, säger Kenneth och dricker en klunk mineralvatten.

När Kenneth växte upp ville han bli uppmärksammad. Han sökte bekräftelse och gick med i ett band. Där upptäckte han popen och inspirerades av Paul Ankas låt Diana. Vid ett tillfälle byggde Kenneth en egen el-gitarr som sedan Ted kom att använda den mesta tiden när de skrev sina låtar. Kenneth ska snart opereras för hudcancer och läkarna ska försöka transplantera ny hud på huvudet, han har också opererats för lymfom. I stället för mineralvattnet hade han hellre tagit en öl men avstår på grund av sjukdomen.

– Att kunna dricka en öl hade varit trevligt. Det brukar hjälpa mig att komma nära min själ. När jag hittar själens språk skriver jag vackra sånger. Jag har ett uttryck som jag tycker om, ord bor i en flaska. Egentligen handlar det om att fånga känslorna. Jag har alltid haft en längtan inom mig vilket syntes redan när jag gick på dagis. Ofta satt jag i fönstret och tittade när mamma skulle komma för att hämta mig.

Kenneth minns dagis och skoltiden som en mycket härlig tid. Han älskade leken, bakningen jularna och vintern. Och Sagostunderna och sångerna förstås. Där Klas Klättermus var ett vanligt inslag, det som senare formade honom till den han är idag. När han var liten kunde han åka skidor varje dag och snön gav honom harmoni. Idag tycker Kenneth inte alls om kylan och har en dröm att bosätta sig i Spanien.

– Jag försöker bara leva med mig själv och mina sjukdomar. Det som betyder allra mest för mig är min familj och att jag får tillbringa mycket tid med dem. Nu ska tyvärr dottern flytta ut så det blir väl att vara vaken om nätterna igen och hämta någon som ringer. Precis som det var förr, säger Kenneth och skrattar länge.