ANNONS

Framgångsrik insamling till nygammal biograf

Bion som byggdes 1926 har varit stängd sedan 1985.
Bion som byggdes 1926 har varit stängd sedan 1985.
Biografen Capitol vid Sant Eriksplan har varit stängd sedan 80-talet. Nu rustas den för att öppna igen hösten 2017 - den här gången med bekväma fåtöljer, vinbar och bistro.
Med hjälp av en Kickstarter-kampanj har man på bara 33 timmar nått sitt finansieringsmål. "Vi är helt överväldigade", säger Jakob Abrahamsson.
ANNONS

Biografen Capitol som byggdes på Sant Eriksgatan 1926 stängde igen 1985. Sedan dess har andra verksamheter huserat i lokalen. När nya Capitol nyöppnar hösten 2017 får Stockholm tre nya biosalonger. Besökarna kommer enligt upphovsmännen att kunna njuta av kvalitetsfilm i bekväma fåtöljer och samtidigt sippa på ett glas vin eller en bit mat.

– Det är en ganska omständig och bökig och samtidigt spännande process att bygga om en lokal som har varit en massa andra saker. Sedan vi tillträde lokalen i oktober har vi i princip rivit ut allt som byggts på sedan 20-talet. 90 års modifikationer lager på lager, säger Jakob Abrahamsson, vd för Nonstop Entertainment som kommer driva bion tillsammans med filmbolaget Njutafilms.

Entusiasmen över en ny biograf i Vasastan tycks redan vara stor. På juldagen startades en Kickstarter-kampanj och bara 33 timmar senare hade grundmålet på 250 000 kronor samlats in. En summa som räcker till att inreda en av salongerna med lyxfåtöljer och bord för servering.

– Projektet är betydligt mer kostsamt än det vi kan få in i kampanjen. Den startade vi för att se om folk vill stödja oss i att kunna göra lite bättre saker. Nu när vi har löst det på en helt fabulös tid är vi otroligt glada och helt överväldigade, säger Jakob Abrahamsson.

I skrivande stund, tre dygn efter att kampanjen startade, är har den passerat 460 000 kronor. Det ligger nära nästa drömmål på 500 000 – vilket räcker till två 35 mm-projektorer för att kunna visa arkiv- och samlarkopior som inte finns digitaliserade.

– Det är fantastiskt. Det är också kul att se att det finns en så stort längtan efter en biograf i Vasastan och i Kungsholmen, men också att det finns en längtan efter en lite vuxnare biografupplevelse. Det har byggts många stora Imax-salonger som går jättebra, och som även jag gärna går och ser nya Star Wars på, samtidigt som det finns en parallell linje där man vill ha ett annat anslag, säger Jakob Abrahamsson.

Biografen Capitol kommer att öppna hösten 2017.

Läs mer: Kulturkonflikt i Vasastan när musikscen blir bio

ANNONS
Fakta

Capitol

Byggdes 1926 av byggmästaren John A Bergendahl tillsammans med arkitekterna Höög & Morssing.

Har även gått under namnet Ribo och Ri-tvåan.

Upphörde som biograf 1985. Lokalen har sedan dess använts som teater, tv-studio och replokal.

Hösten 2017 öppnar den fullt ombyggd som biograf igen med två lite större och en mindre salong.

Källa: Njutafilms/NonStop Entertainment
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.