ANNONS

Från deckare till vild fantasy

Alver och zombies eller­ socialrealism i Kista ­galleria – Sollentunabon Mattias Kuldkepp gör tvära kast mellan genrer när han skriver.

Och med ena benet kvar i fantasyn har han skrivit en annorlunda debutdeckare som han hoppas nå ut till fler med.
ANNONS

För en författare med tre barn och ett heltidsjobb vid sidan av har september 2015 varit en rasande intensiv månad för Helenelundsbon Mattias Kuldkepp.

Vardagsbetraktelsen ”Flyende ögonblick” vann första pris i Kista gallerias novelltävling, och novellen ”Eftersökt, Död eller och levande” är ett av bidragen i en färsk antologi med sci-fi/fantasy-noveller.

Även på romanfronten händer det grejer. I somras debuterade han som deckarförfattare med ”Minnesskymning” – en kriminal­roman med ambitionen att skilja sig från mängden.

– Jag ville inte skriva om ännu en kommissarie med alkoholproblem och ett mord med grisiga detaljer, säger han.

Med ett antal skräcknoveller i bagaget och en förkärlek för HP Lovecraft ville han skriva en deckare med en twist. Och syntesen blev lyckad, även om det i slutändan blev mer spänning än skräck när en småbarnsfamilj hamnar mitt i ett morddrama i Dalarna.

– Jag kan utlova minst ett par överraskningar som man nog inte väntar sig, säger han.

Till vardags arbetar Mattias Kuldkepp med riktig spjutspetsteknologi: som ingenjör och doktor i fysik utvecklar han datorer som styrs av ögats rörelser.

Men på fritiden hänger han sig gärna åt betydligt mer analog teknik. Till exempel i just ”Eftersökt, Död eller och levande” där det bland annat är ånglok, åskmusköter och, som av en händelse, en hydralisk mässingsprotes, som för handlingen framåt.

Steam punk, eller ångpunk som den ibland kallas på svenska, är en genre som brukar beskrivas som science fiction ur det sena 1800-talets perspektiv.

ANNONS

Det är också en genre som förenar flera av Mattias fäblesser. Den vetenskapligt drivna retro­futurismen är en av dem, den friare formen är en annan.

– Steam punk är väldigt tillåtande, det finns plats för både ­alver och zombies, och ofta mindre förutsägbar än mycket annan sci-fi och fantasy, säger Mattias Kuldkepp.

Fakta

Doktor med sköldpadda

Namn: Mattias Kuldkepp.

Ålder: 39.

Bor: Helenelund.

Familj: frun Anna, barnen Simon, Sofia och Sara samt sköldpaddan Jack.

Yrke: ingenjör och doktor i fysik. Arbetar med ögon­styrningsutrustning.

Aktuell: Trippelaktuell författare färsk debutdeckare, förstapris i Kista gallerias novell­tävling och ytterligare en novell i en ny fantasy- antologi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.